tisdag 27 januari 2009

Material för föräldrar på och om Internet

Surfar runt inför kvällens föräldradiskussion om "Internet" och har än en gång konstaterat följande. Det finns en massa material på webben riktat till föräldrar och andra vuxna. Bl.a:


Samma gäller information om spel, eller egentligen vad som helst. T.ex.:

Detta är bara ett fåtal, slumpmässigt utvalda. (Jag påstår inte att dessa är de bästa eller att jag ens bekantat mig dess mer med dem). Min tanke är dock denna. Materialet finns nog där. Dessa informativa sidor har dock en tendens att bara fungera som gör / gör inte listor som du bara kan dra nytta av om du har en, åtminstone liten, aning om hur det sociala livet på webben fungerar. Om man baserar sina åsikter enbart på dessa källor kan man bara skapa regler som inte egentligen har nån förankring i verkligheten.

Två tips för att undvika detta:

  1. Ge dig ut på den sociala webben. (Det är dessutom skoj)
  2. Diskutera med barn/ungdomar. Egna eller andras. De är födda i den här världen och ypperliga guider för imigranter och gäster som de flesta i min generation och uppåt är.

Ses på Facebook:en?

måndag 26 januari 2009

Wo ist Klaus?

Funderade lite på material till en föräldradiskussion angående Internet-användning och kom att tänka på det här klippet. Tycker det är en ganska bra illustration. Faror finns i alla former av världar, skydda dina barn. Problemet är ju som vanligt hur. Du kan inte förneka farorna bara för att du inte förstår omgivningen där de finns. Du kan inte heller skärma av barnen från den omgivningen eftersom de förr eller senare måste möte den i alla fall (med alla faror).
Så kort sagt är väl det enda du kan göra att inse att faror finns och skapa en miljö där barn vet, eller kan ta reda på, vad göra då hon står inför dem.

måndag 19 januari 2009

Skolbarn.fi

Skolbarn.fi är en ny sajt för föräldrar som enligt planerna torde öppna i februari. Redan nu kan man gå in och svara på undersökningen om hur mycket tid barn använder på Internet.
Kan vara intressant att se hur svarena ligger i förhållande till World Internet Institutes undersökning som jag hänvisade till i mitt senaste inlägg.

tisdag 13 januari 2009

Netissä Kasvaneet

Tittade i efterhand på Silminnäkijäs program Netissä Kasvaneet. Tyvärr var programmet inköpt från USA vilket gör att vissa saker inte verkar riktigt relevanta.
Denna typ av program har ju kommit så gott som varje vecka på senare tid så något riktigt nytt gav det kanske inte. Ibland funderar man om det är nån ide att producera program i den här stilen. De är förkorta och ytliga för att ge den oinsatte nånting medan de som lite hängt med torde få ut betydligt mer av att föra en diskussion med vilken grupp ungdomar som helst.
Men i brist på annat kan det vara på sin plats att ta en titt så länge programmet finns kvar på nätet. Som grund för diskussion fungerar det delvis riktigt bra.