torsdag 30 april 2009

Hockeyförbundet och Google Translate

Är själv en stor användare av Googles tjänster, bl.a. Google Translate. Att göra som Finska ishockeyförbundet och lägga in en länk dit under en svensk, engelsk och rysk flagga på förbundets webbsidor är dock lite på gränsen till dumhet.
Det fungerar ju inte så.

"Pääuutiset Top Stories
(29.4.2009)
Finland vann gruppen en ren spelet>>
Niskala och Komarovin pass, frimärken>> (29.4.2009)
Koski Korpi situationen öppna
Olli Jokinen inte hänger ner>> (29.4.2009) "

Låter som spännande nyheter men ...

tisdag 28 april 2009

Föreläsning i Lovisa

Föreläsning vid Lovisanejdens högstadieskola. Trevliga åhörare och intressanta diskussioner. På nåt sätt känns det som att diskussioner om Ungdomar/barn och IT förs på rätt nivå då alla svar innehåller så många om och men att de egentligen inte kan klassas som svar över huvudtaget. En fundering slår mig dock. Varför är majoriteten av deltagarna alltid kvinnor? Är "IT-uppfostran" nåt som ska göras av kvinnor?

måndag 27 april 2009

Interaktiv storstadsguide

Intressant kombination av Illustrerad Vetenskap och Google Earth som tar dig med på storstadsvandringar med teman som Hitlers Berlin, Revolutionens Paris, Jack Uppskärarens London, och Mozarts Wien.

SAOL

Att googla ett ord för att kontrollera stavningen är ett system som fungerar ganska bra. Vill man göra det enklare och säkrare kan Svenska Akademins ordlista vara att rekommendera Nu finns hela ordlistan på webben med liknande upplägg som det traditionella bokvarianter

fredag 24 april 2009

Bärbara datorer till alla lågstadieelever

"Alla skolelever borde få en egen laptop för att skolundervisningen inte skulle släpa efter it-samhällets utveckling. Förslaget lockar undervisningsminister Henna Virkkunen." kan man läsa i HBL. Bra tänkt men tror faktiskt finlands undervisningsminister att alla brister kan avhjälpas bara med att slänga in en massa datorer? Vore det inte skäl att fundera på pedagogiken först?
Att Microsofts direktör i Finland, Max Mickelsson, ligger bakom förslaget är ju intressant men föga överraskande. Om Volvo föreslår det ska vi säkert skaffa en bil åt alla gymnasieelever...
Att samma undervisningsminister inte riktigt kan se det nödvändigt att ta reda på om det finns allternativ till Microsoft visar redan det en hel del. Tyvärr verkar beslutsfattare inom undervisningen inte riktigt ha en aning om hur saker fungerar i den riktiga världen.

Google Similar Images

Ny bildsökningstjänst från Google, Google Similar Images, som bygger på att varje bild du söker har ett antal länkar till liknande bilder under sig. Söker du på Paris och klickar på Eifelltornet så får du upp en massa bilder på samma Eifeltorn. Enkelt men genialt.

tisdag 21 april 2009

Google News Timeline

Google har lanserat en betaversion av en ny tjänst som gör det möjligt att söka information i tidningsartiklar från en mängd olika källor. Med Google News Timeline kan du t.ex. söka tidningsartiklar som nämner ett viss person ett visst årtal. En beta version som sagt men kommer att bli riktigt bra.

måndag 20 april 2009

Hastighetstest

På den här sidan kan du kolla hur många ord/tecken per minut du skriver. Kanske mera roligt än exakt men en liten fingervisning ger det nog.

söndag 19 april 2009

Digitalt testamente

Läste en artikel i Aftonbladet om en kvinna som försökt radera sin döde sambos Facebook-profil. Artikeln är en typisk kvällstidningstext så bemödar mig inte att kommentera den men tanken är ju intressant. Vad händer med våra alster efter vi dött? Vem ska få bestämma över dem då?
Själv tycker jag det vore extremt synd om vi började radera saker efter folks död. Jag skulle ta det som en stor komplimang om min blogg eller Facebook-sida fortfarande hade besökare. Varför kunde det inte vara en hjälp i sorgearbetet för anhöriga och en plats att besöka, motsvarande en grav eller kyrka?
I brist på bättre alternativ, som jag känner till åtminstone, får detta gå som mitt testamente gällande min "digitala produktion". Jag tycker att det man lägger ut ska man stå för och vara medveten om vad det innebär. Saker jag gjort tillgängliga får vara så i framtiden också. Inget behöver stängas eller raderas.

Facebooks användarvilkor

Facebook odnar omröstning om sina användarvilkor. De fick ju hård kritik i februari för sina nya användarvillkor som ger det äganderätten till material på sidorna för gott. Det orsakade ett ramaskri och folk kräver tillbaka de gamla villkoren. Äganderätten avbryts då användaren skriver ut sig ur Facebook.
Detta blir ju intressant med Pirate Bay rättegången i åtanke. Hur går det när folk publicerat bilder och material som sprids via FB när man skriver ut sig? Dessa finns ju kvar hos övriga användare. Ska Fb:s upprätthållare då dömas till skadestånd och fängelse eftersom de sprider upphovsrättsskyddat material i sitt forum?
Nu vore det kanske dags att en gång för alla skriva om lagar och regler så de följer med tiden. Utan att ta hänsyn enbart till starka marknadsaktörer med ekonomiska intressen utan även skapa grund för ett samhälle i utveckling. Kanske FB:s systen kunde användas i större skala? Fungerar ju utmärkt i "open-sourse-världen" så varför inte i resten?

onsdag 8 april 2009

Föreläsning på gång.

Lade in den här bilden från min mobiltelefon för att demonstrera hur snabbt och enkelt det är att lägga ut bilder på nätet.


Föräldradiskussion

Ska diskutera IT-användning med föräldrar i Degerby skola idag. Denna gång har skolan elever i årskurserna 1-6.
Tänkte igen börja med det tyska klippet som jag tycker beskriver en del ganska bra. Saker finns där, vi kan inte låsa in oss och förneka det så vi är tvungen att lära oss (och framför allt barnen) hur man klarar sig i livet. Inget nytt med det. Som det saden på radion i morse: Man har alltid lärt barn hur man klarar sig i trafiken, hur trafikljus fungerar. Samma sak gäller med nätanvändning. Man måste ta tid att sätta sig ner och tillsammans diskutera hur det fungerar. Problemet är ju bara att trafikljus är ganska konstanta, de har funnits när vi själva var unga och ganska sällan försöker nån lägga ut falska trafikljus för att lura ut folk på vägen.
Därför tror jag att såna här diskussioner kan fylla sin funktion. Tillsammans fundera och titta på vad man lite gör på nätet, varför och vad man bör tänka på. Då är det lättare att förstå och kunna diskutera.

Tänkte titta lite på följande saker:
Tidsanvändning och till vad den används.


Statistik från Skolbarn.fi

Exempel på "barn-sajter"
Buu-klubben
Miniclip

De mest omtalade gemenskaperna för tillfället
Facebook
IRC-galleria

Spel
WoW
Travian
HabboHotell

Fildelning och lagar brukar också komma upp eftersom det ständigt är på tapeten i medier. Eftersom jag inte är jurist brukar jag försöka undvika detta och istället fundera på etiska sidan av samma mynt.
BitTorrent
PiratBay

lördag 4 april 2009

E-böcker från bibliotek

Lånade för första gången en e-bok via Helmet idag. (Motsvarande finns i de flesta bibliotekssystem, t.ex. Fredrika som kanske var den första). Systemet har funnits länge men av någon orsak har det aldrig blivit av för mig. Symboliskt lånade jag Acrobat 6 av Juhani Tarvainen. Två orsaker till detta. Det var det program som hjälpen sade att jag behövde och olika instruktionsböcker är det jag främst kan tänka mig läsa i e-format.
Valde lånetiden en dag (andra alternativet sju) och laddade ner. Inget fungerade. Jag är inte helt borta vad gäller IT så kom ganska snabbt underfund med att jag behöver ha Adobe Digital Editions i min Acrobat Reader (finns förresten bara från version 8 och framåt) innan jag laddar ner den och inte spara den utan välja "Öppna i". Nästa bok gick riktigt bra att låna och läsa och det riktigt fina detaljen är att jag kan, men behöver inte, returnera den eftersom detta sker automatiskt när tiden är ute. Den detaljen är viktig för mig eftersom återlämningen vanligtvis kostar mig mera i böter än vad det hade kostat att köpa boken.
Vill du låna e-böcker härifrån men känner dig osäker får du lära dig finska. De instruktionerna är uppdaterade och fungerar medan de svenska är så föråldrade och bristfälliga att du knappast har nån nytta av dem Får hoppas att upprätthållarna skärper sig på den fronten snabbt.

onsdag 1 april 2009

Nya lagar

Idag träder IPRED-lagen i kraft i Sverige som ger upphovsrättsinnehavare rätt att kräva identifieringsuppgifter av Internetleverantörer för att spåra datorer som laddar upp eller ner upphovsrättsskyddat material.
I finland vill vi ju inte vara sämre med att skapa tveksamma lagar så nu har Åbo hovrätt slagit fast att det är olagligt att surfa på grannens oskyddade trådlösa nätverk. Intressant att man kan bli dömd för ett brott man inte är medveten om att man begår. Hur är det om man sitter på ett café med gratis WLAN men i misstag ansluter till nätet från våningen ovanför? Eller som vi har det här på skolan. Vi har ett eget WLAN som vi vill använda eftersom det bara är genom det som vi når resurser i det egna nätverket. Tyvärr har vi i närheten ett trådlöst nätverk (som dessutom heter default) som datorerna allt för ofta ansluter till. Vi är alltså brottslingar här, erkännes.
Vore det inte på sin plats att man innan man kommer med liknande lagar och domar försöker skydda folk från att begå brott i misstag? Alla routrar kanske borde levereras med ett färdigt inbyggt lösenord Detta skulle göra det omöjligt att ansluta i misstag, även om lösenordet vore samma i alla burkar. På samma sätt borde vi komma ihåg att för några år sedan var det inte olagligt all ladda ner material. Att därifrån på några år gå till att ge upphovsrättsinnehavare polisiära rättigheter gör inget gott för folks förtroende för rättsväsendet.

Snart tror jag att rättsväsendet bygger på samma sorts fakta och logik som Liza Marklunds krönika om fildening. Det att all fakta var total lögn och keybordistens inlägg "Det fungerar ju i Kina" säger en hel del.