måndag 15 februari 2010

Slang på nätet

Har du svårt att först vad alla förförkortningar på nätet står för så ger Internetslang.com ger svaren. Som t.ex PEBCAC (Problem Exists Between Chair And Computer)

tisdag 9 februari 2010

Föreläsningsdags

Jag skulle egentligen hållit en föreläsning idag så här på Informationssäkerhetsdagen men den blev i sista minuten flyttad till ett senare tillfälle. Tycker inte det är någon större katastrof. Bra att saker uppmärksammas men det är ju nog det fortlöpande arbetet som räknas. Annars blir det bara en dag i året som gör att man kan strunta i det de övriga 364 med gott samvette och det kanske inte riktigt är meningen.
Funderar istället på morgondagens föreläsning i Sökövikens skola. Vanligen brukar deltagarna bestå av nästan enbart föräldrar men nu kommer både föräldrar och elever att delta. Bra så men kräver nog ett lite annat upplägg för att alla ska få nåt ut av det. Brukar kalla tillställningen nåt i stil med "Vad ungdomar gör på nätet, varför och lite vad man borde tänka på". Det här gången får det bli "Vad ungdomar gör på nätet, vad föräldrar tror och oroar sig för och varför de gör det".
Tänkte utgå från de uppmaningar och råd för föräldrar som finns lite här och där på nätet och titta på hur de passar in på olika forum som Facebook, Irc-galleria, Talk-to-strangers och Youtube. På det sättet hoppas jag få igång en diskussion om nytta,nöje samt förhållningssätt.

Falsk Thors

Astrid Thors råkade ut för att nån lade upp en profil i hennes namn på Facebook.  Som personlig information om Thors uppges snussmuggling, gråt och revisionism och som intressen muslimer, mörkhyade och landsförräderi. Som jag tidigar nämnt är det inte brottsligt i Finland att lägga upp en falsk profil i någon annans namn. "Den beskrivning som ges av Thors räcker entydigt till för ärekränkning. Det vill säga om hon väljer att göra en brottsanmälan och den skyldige hittas." säger Dan Frände, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet.
Detta är kanske en lösning för en vuxen politiker  att dra det till rätten men knappast för ett barn eller en ungdom som råkar ut för det samma. En bra signal vore säkert att själva handlingen att utge sig för att vara nån annan vore kriminaliserad..  Då vore kanske möjligheterna för alla att få hjälp i liknande situationer bättre.

måndag 8 februari 2010

Multimediabyrån

En klassiker som jag glömt bort ett bra tag är Multimediabyrån.  Vissa av deras kurser och reoprtage är riktigt välgjorda.  Skolverket har även gjort Pim som är helt inriktat på kurser.

torsdag 4 februari 2010

Guide till sociala medier

Mashable har här satt ihop en guide till sociala medier. T.ex The Facebook guidebook och Twitter guidebook. Man behöver kanske inte dem nödvändigtvis men för den som är nyfiken men som inte ännu kommit igång kan de kanske ge en liten vink och mera erfarna användare kan få tips om specifika detaljer. Tyvärr kan inte såna här guider svara på det mest väsentliga: Vad är det som lockar så stora mängder människor? För att få svaret på det är man nog tvungen att pröva själv.

Goofram

Skoj mashup för den som har svårt att välja mellan Google och Wolfram Alpha. Goofram ger det bästa av två världar.

onsdag 3 februari 2010

Unga prostituerar sig på nätet

Läsvärt inslag om att verkar bli vanligare att barn och unga visar sina kroppar inför en webbkamera och att vuxna betalar för att titta. Detta är troligtvis en av dessa saker som drabbar ganska få, och vi inte ska få panik av, men trots allt är det en allvarlig sak som vi bör vara medvetna om att finns.

"Ersättningsnivåerna kan ibland vara förfärande låga. De blir lägre i takt med låg ålder på offren. Kommer man ner i elva, tolvårsåldern så kan det handla om elektroniska husdjur, påfyllning av mobiltelefonabonnemang, alltså väldigt små summor. Det finns också exempel som egentligen inte är ute efter ekonomisk ersättning utan det handlar om bekräftelse som man vill ha, En av konsekvenserna när de lägger ut det här på nätet eller när man säljer en sådan här webcam-show är att gärningsmannen troligtvis kommer att spela in det här och lägga ut det på nätet eller åtminstone har möjlighet att lägga ut det på nätet. Görs det så finns man där för alltid" säger kriminalinspektör Björn Sellström.

"Det är ganska vanligt att det här eskalerar, har man börjat med att skicka en ganska oskyldig nakenbild så kan de bilderna användas i utpressningssyfte för att man ska visa grövre bilder eller filmer så småningom. Då sitter ungdomarna fast" säger Åsa Landberg på Rädda Barnen .

Här berättar Daniel sin historia. i ett inslag från Sveriges radio.

måndag 1 februari 2010

Arbetstagare och Facebook

Vanda vill att personalen ska (kunna) använda Facebook och andra sociala medier. Chefredaktören för webben vid Vanda stad Eevali Kontio tycker att staden inte har råd att missa en sådan informationskanal. Informationschef Satu Tyry-Salo i Esbo är inne på samma linje. Detta kan knappast ifråfasättas. Men frågan är ju hur åsikterna bkan vara så olika. I Kyrkslätt som ligger precis bredvid stängdes tillgången till FB av för ett tag sedan eftersom det överbelastade nätet och man ska "jobba på arbetstid" (Den har dock öppnats igen.) Samma i Vasa, Karleby...
Kan det vekligen vara så stor skillnad på näten? Eller har vissa kommuner så mycket sämre arbetsmoral bland sina anställda? Tror inte det. Jag tror att sanningen ligger i titlarna på dem som bestämmer. Där det spärras är det teknikmänniskor (som tydligen missat den sociala biten) som bestämmer. T.ex.stadens it-planerare (Karleby), It-chefen (Vasa). Där man försöker få till en vettig användning är det andra titlar som uttalar sig. Chefredaktören (Vanda), Informationschef (Esbo).
Här visar det än en gång på den gamla sanningen. Ska vi gå framåt ska tekniken jobba för människorna, tekniken ska inte bestämma vad folk får och inte får göra.