tisdag 28 september 2010

IT-fiaskon

"Gävle kommuns arbete med att effektivisera IT-arbetet i kommunen har hittills blivit ett fiasko. De

12 000 datorer som har hyrts in fungerar nämligen inte med verksamheternas gamla program och filer. Delar av undervisningen i grundskolan och gymnasiet har inte kunnat genomföras."
Tyvärr är väl dess historier bekanta för de flesta som jobbar i skolor. Kommuner har en tendens att ha IT-personer/ ADB-centraler bestående av, mer eller mindre kompetenta, tekniskpersonal. Tyvärr saknar de ofta insikt i skolvärlden och drar därför allas behov över en kam. Det är ju dock lite skillnad på om du är elev eller om du jobbar på ett kontor...
Den logiska fördelningen vore ju att IT-stödet strävar efter att uppnå den miljö som pedagogiskt kunnig personal utformat. D.v.s. utforma tekniken efter behovet och inte tvärtom. Tyvärr är detta en utopi på många ställen.

tisdag 21 september 2010

Astronomi

Hjälpte till när en klass sexor skulle komma igång med ett arbete om astronomi och tänkte kolla om det går att hitta några några bra sajter:
En del av materialet på engelska men visar åtminstone att det är ett område med gott om intressant material tillgängligt.

måndag 13 september 2010

Snappy Words

SnappyWords. Rolig engelskspråkig synomym-sajt. Ge ett ord och det skapar en snygg grafik med synonymer och ord som ligger nära i användningsområde.

Balansgång

Ska imorgon upp till Jakobstads gymnasium för att hålla en föreläsning. Tänkte först tacka nej p.g.a. avståndet men då jag fick veta att det går att flyga ändrade jag mig. Verkade ju bra tills jag skulle beställa biljetter. Var totalt omöjligt att göra det på det lilla flygbolagets webbplats. Tills jag hittade en uppmaning att boka två enkelresor istället för tur/retur om man reser samma dag. Varför kan  inte ha ett litet bolag ha fungerande webbplats som ett stort? Den balansen borde ju inte vara svår.Sen skulle jag betala med kreditkort. Gick bra men jag måste in till min nätbank för att bekräfta mitt inköp. Jag var inte hemma och springer inte runt med mina bankkoder. Även här är det svårt med balansen. Ofta vill vi ha sådana säkerhetsarrangemang att nyttan som funnits till en början försvinner. Samma gäller det mesta i livet. Vad gäller sociala medier handlar det ju om att dela med sig. Visst kan vi ställa in säkerheten så att ingen vet nånting om oss men då försvinner ju nyttan. Även här gäller det att hålla balansen.
Som exempel, Är sajter som pleaserobme.com och I Can Stalk U relevant information eller är det på gränsen till paranoia? Svår balansgång ibland...

fredag 10 september 2010

Reklamfabriken

Reklamfabriken är svenska komsumentverkets material om reklamer. Riktar sig främst till gymnasier och högskolor men fungerar nog fint även åt yngre elever. Exempel, tankar och uppgifter.