torsdag 10 februari 2011

Föreläsningstips

Micke Gunnarsson om digitala medier.
"Micke Gunnarsson (Sve) ger en inspirationsföreläsning om en värld och ett liv i förändring, barnatro och digitala medier. Hur påverkas vi som vuxna, föräldrar, lärare eller pedagoger när våra barn mer eller mindre föds med digitala navelsträngar?

Tid och plats: 17.3 kl. 18-19.30, SFV-salen (Nylandsgatan 17 D, 5 vån), Helsingfors
Anmälan: Frida Westerback, frida.westerback[at]dua.fi,
Mera information om Micke Gunnarsson eller hans blogg om ovanstående fenomen: http://www.mickegunnarsson.com/."

Låter intressant.

tisdag 8 februari 2011

Google realtime

Kom att tänka på Google realtime i söndags då Gary Moore ryktades vara död men det inte var så lätt att hitta nån bekräftelse på nyhetssajter. Söker alltså genom social media i realtid.

Rädda barnen -nätsäkerhetsarbete

Rädda barnens Nätsäkerhetsarbete kan vara värt en titt. Jag får alltid känslan att jag inte håller med när jag läser sånt här men så är det säkert på områden där det "beror på". Med det i åtanke medan man läser finns det mycket nyttigt.

måndag 7 februari 2011

Informationssäkerhetsdag

Planerar i år ett lite annorlunda program för Informationssäkerhetsdagen. Finns ju en hel del material på deras webbsidor men det har inte alltid fungerat så bra. Vi tänkte i år koncentrera oss på åk 5-9. I morgon kommer vi vid lunch att placera ut lappar med påståenden och frågor som berör temat. (Publicerar dem här efteråt).
 Förhoppningsvis kan dessa väcka en viss debatt och eftertanke bland eleverna (och andra personer i skolan).
På onsdag kommer vi sedan att samla åk 7-9 och 4-6 för en föreläsning och diskussion om dessa teman. Tyndpunkten kommer att ligga på sociala medier och hur man kan få ut mest nytta på ett säkert sätt. Med den yngre gruppen kommer vi att fundera en hel del på åldersgränser och orsaker till att de finns. Unga personer hamnar ofta ute på för djupt vatten när de deltar i gemenskaper ämnade för personer betydligt äldre än vad de är. Tyvärr registrerar de sig ofta med falska uppgifter med föräldrar och vuxnas medgivande.
Informationssäkerhetsdagen avslutas för min del med en föreläsning på Klemetsskog skola. Den första för i år. Jag vet inte om det var ett medvetet val av dag eller om det bara råkade sig.

torsdag 3 februari 2011

Changing Education Paradigms


by Sir Ken Robinson

Säkrare Facebook

FB har infört en inställning som förbättrar säkerheten. Under Account - Account settings hittar du Account security. Här kan du ställa in att en "https" anslutning ska användas där det är möjligt. På samma ställe kan du ställa in det så att du får ett e-postmeddelande när någon loggar in på ditt konto från ett ställe du inte (ännu) godkänt. Dessutom ser du en logg över när och varifrån det loggats in på ditt konto. Verkar fungera riktigt ok.