tisdag 5 juli 2011

Skrämmande övervakning

Vigilis ska skydda barn från internetmobbningEtt slående exempel på hur fel det blir när man försöker lösa mänskliga problem med teknik."Programmet fungerar så, att föräldrar får ett meddelande om deras barns telefonsamtal, epost-, Facebook- eller Twittermeddelanden innehåller suspekta ord. Föräldrarna kan också bli alarmerade om barnet får ett samtal från ett obekant nummer.
Med programmets hjälp vill man skydda barn och ungdomar mot mobbare och pedofiler."
Är sådan övervakning ens laglig?  Inte värt att tänka allt för mycket på dessa dumheter men ett exempel: Trettonåringen träffar ny flick-, eller pojkvän som ringer. Genast ska mamma/pappa få ett meddelande om att nu ringer okända personer som inte finns på listan över godkända nummer? Ingen rätt till ett privatliv? Vad kallas sådan övervakning om en vuxen utsätts för det?
Säkert goda tankar bakom men helt fel tänkt. Kan kanske vara ett tekniskt bra utförande men jag tycker det är pinsamt att detta ska representera Finland. Finns alldeles för många sådana tendenser till övervakningstänkande i andra länder. Vi borde istället vara stolta över att vi inte gör det och bygga vidare på det.