torsdag 29 mars 2012

Vad är Creative Commons?



Enkelt och klart förklarat vad Creative commons är. (Ja den är licenserad med YouTubes CC, återanvändning tillåten.)

Ont vs. gott

NRK kunde man i veckan läsa hur "Wikipedia är ett idelaverktyg för att främja högerextremism" och norska Wikipedias ledare Jarle Vines önskan om fler människor som patrullerar.
Ganska talande för hur hela webben fungerar. Alla verktyg kan användas till ont som till gott. Vad som räknas till vilken kategori beror på oss själva.
Farligt om den ena sidan fritt får vinkla världsbilden på Wikipedia, social media eller andra medier. Samma gäller bilden av oss själva på webben. Producerar vi inte själva och tar ställning för och emot saker kommer nån annan att göra det. Både för, emot och om oss.

Källkritik på Internet

"En kritisk hållning till innehållet på Internet borde vara en del av allas digitala vardag. Men för att kunna värdera trovärdigheten hos informationen på nätet behövs verktyg och även grundläggande kunskaper om hur webben fungerar. Oavsett om du gör research för ett skolarbete, surfar för nöjes skull eller arbetar med informationsinhämtning finns det metoder att tillgå i sökandet efter fakta och sanningar på nätet. Guiden tar upp allt från traditionell källkritik till hur du spårar upp nättjänsters geografiska hemvist."
Källkritik på Internet är en riktigt bra skrift som inte bara tar upp passivt mottagande utan även ditt ansvar som skribent. Själv skulle jag gett den namnet "Källkritik (på Internet)" men det är en annan historia. Finn även en del andra intressanta Internetguider sen tidigare fritt tillgängliga på .SE.

måndag 26 mars 2012

Uppslagsverket Finland läggs ner

"Kanske det vore bättre att låta dessa experter delta i skrivandet av artiklar på redan existerande Wikipedia. Varför inte slå ihop det bästa av två världar istället för att tvångmässigt skapa något finlandssvenskt "eget"?"skrev jag 2009 om Uppslagsverket Finland. Nu lägger Schildts & Söderström ner underhållet av det webbaserade uppslagsverket och innehållet i databasen övergår till svenska Wikipedia. Fint gjort men synd att man inte fortsätter att jobba med materialet där.

Barnens mediabarometer 2011

Mediakasvatus
"Mediepuberteten börjar vid elva års ålder. Enligt resultaten för undersökningen Barnens mediebarometer 2011 använder 11-åringar medier mer likt ungdomar än barn. Första- och tredjeklassare använder främst innehåll avsett för barn, men sedan sker en stor förändring från tredje till femte klass. Nästan alla undersökningsdeltagare sade att de använder community-tjänster på nätet, och en tredjedel publicerar bilder på nätet. Också digitala spel förbjudna för barn (F18) är populära bland femteklassare.
Så gott som alla familjer hade regler gällande medieanvändning, och över tre fjärdedelar av barnen ansåg dessa regler lämpliga. Endast få önskade att deras mediebruk inte skulle regleras alls. De femteklassare som använde internet ofta var mer missnöjda med reglerna hemma. Fostrare bör alltså inte anta att barn är nöjdare ju friare de får använda medier."

söndag 25 mars 2012

Lärarkalender och digital kompetens

Stötte i veckan på kommentaren "Jag anser att en lärare som inte har övergivit "lärarkalendern" trots tillgång till egen dator inte har digital kompetens".  Man ska alltid vara försiktig med att generalisera men ligger nåt i det. Inte det att det skulle vara avgörande om man klarar av att skapa en digital kalender utan att man förstår varför. Här är den klassiska lärarkalendern och en kalender on-line en ypperlig måttstock.
Vet man inte varför den digitala är bättre har man inte digital kompetens. Det gäller ju inte vad som är bättre för dig utan vad är bättre som helhet. En digital kalender kan delas åt andra du samarbetar med, användas för att komma överrens om möten, boka utvecklingssamtal. Din lärarkalender är kanske mera bekant för dig men genom att hålla fast vid den så låser du även din omgivning. Vad hjälper det att jag har min tillgänglig om din finns i din ficka?
Digital kompetens innebär väl att du har kompetens att arbeta med moderna/digitala verktyg . Håller du fast vid papperskalendern trots tillgång till egen dator och nätuppkoppling saknar du nog den kompetensen.

tisdag 20 mars 2012

Radiohus-intervju

Jag har idag firat vårdagjämning och namnsdag inte bara med en föreläsning i Botby utan även med en kort radiointervju om nätanvändning. Står nog för vad jag säger men en kurs i vältalighet vore på sin plats. Säger man tre saker så borde man inte sluta efter två..
Hur som helst, här finns dagens Radiohus.

lördag 17 mars 2012

It's Not Information Overload. It's Filter Failure

Några år gammal men ganska aktuell ännu.
(Tack för tipset JPvE)

Hur motivera folk

Detta inlägg handlar om en bra grej jag insåg i samband med fredagens studentskrivningar  i engelska. Den här gången tänker jag inte förundra mig över hur mycket tid man sätter ner på att instruera när man ska använda hel- eller halvark och blyerts- eller kulspetspenna utan plocka fram vad som stod i en av uppgifterna. i Uppgift 1.1d Life lessons: ways to win people over.  Om hur man motiverar folk påpekades det att även om det är bra att peka ut fördelar så är det ofta effektivare att påpeka vad som händer om man inte gör saker. Med tanke på mitt jobb fick jag mig följande funderade. Vore det dags att sluta försöka berätta vad fördelarna med en modern undervisning är och istället fokusera på vad som händer om man inte gör det? Fördelarna är ju ofta så självklara och kan ge sken av att vara nån form av frivillig bonus. Bättre kanske att måla upp en bild av vad som går fel om vi inte har det?
På samma sätt gillade jag rådet att visa att man förstått vad det handlar om innan man nekar något. Säger man åt sitt barn att det är dags att gå och lägga sig så kan det vara bra att uttrycka sig i stilen "Jag vet att du vill läsa färdigt hela boken men...". Då visar man att man tagit till sig vad det handlar om och den andras argument men har en orsak som väger tyngre. Här gäller förstås att vi faktiskt bemödat oss att sätta oss in i situationen och faktiskt vet varför barnet vill läsa, spela eller annat. Annars fungerar det inte.

tisdag 13 mars 2012

Lärmiljöer

Har idag lite funderat på lärmiljöer och om de behövs. Alla tjänster finns ju mer eller mindre fritt tillgängliga på webben. Det vi skulle behöva är nåt som knyter ihop allt. Nu har vi i grundskolan ett" elevprogram" (Helmi) för frånvaron och liknande, en ren inlärningsmiljö (Fronter), ett bibliotekssystem (Emilda), en egen domäninloggning och e-post. E-posten kommer dessutom att bytas så snart har vi två, en aktiv och ett arkiv.  En massa inloggningar och en massa överlappande system.
Hur svårt kan det vara att skapa ett program som innehåller allt detta och bra integrerar sig mot övriga webbverktyg som finns? Den som lyckas med detta kommer kanske inte att bli rik men mycket uppskattad.

Digital storytelling café

Höll idag ett fortbildningscafé om digital storytelling. Tyvärr var den lärare som verkligen vet nåt om saken sjuk så fick improvisera lite. Började med att visa Storybird för att förklara vad det handlar om. En suverän webbsida som alla alltid blir lika förtjusta i. Sedan kollade vi igenom hur man med ett enkelt editeringsprogram som MovieMaker kan skapa egna produkter helt från början med bild, text och ljud. Riktigt bra paket skulle det varit om vi fått med den tänkta biten med elevarbeten och riktiga exempel från användning.
Pinsamt för mig dock att tvingas medge att vi fortfarande har våra elevers konton spärrade så att de inte kan spara ljud- eller filmfiler på domänen. Jobbar vidare på att få bort den spärren ,men hur har nån överhuvudtaget kommit på  att sätta dit den?

lördag 10 mars 2012

Poliser och falska nätprofiler

Nu har diskussionen kommit igång igen om att poliser vill få rätt att skapa falska profiler på nätet för att fånga vuxna som fiskar efter kontakter med barn. Jag förhåller mig försiktigt "positivi-skeptisk" till detta. Kanske det skulle ha en avskräckande effekt om dessa nätfiskare visste att polisen lagt ut falska passiva profiler men skulle det fungera i praktiken? Knappast går det till så att dessa personer direkt kommer med grova förslag. I så fall måste ju polisen aktivt kommunicera med nätfiskaren för att komma vidare. Här kommer problemet med uppvigling till brott och att bestraffa avsikter in.
Jag kommer ihåg ett inlägg som någon skrev på 90-talet där frågan ställdes så här: Eftersom så många ljuger om sin identitet på nätet så kommer det att ta  länge innan vi har ett fall där ett barn ljugit om att det är vuxet och en vuxen påstått sig vara barn och dessa kontaktat varandra?
Hur som helst tror jag Mirjam Kalland från Mannerheims barnskyddsförbund satte fingret på det riktiga problemet då hon frågades vad hon tycker. Det finns allt för många barn och ungdomar som tillbringar allt för mycket tid ensamma och därför riskerar att fastna i sådana kontakter i "brist på annat".

(Rent praktiskt undrar jag även hur man skapar en sådan falsk profil. Inte kan det ju bara ligga där utan kontakter eller aktivitet. Hur får man in den i ett naturligt sammanhang? Hur bygger man upp innehållet i den? Vems bild ska man lägga dit?)

onsdag 7 mars 2012

Fotboll viktigare än dataspel?

"Hur hade en fotbollsintresserad förälder reagerat om barnet, som inte tycker att fotboll är så viktigt, dragit ur sladden mitt under matchen?"
En bra frågeställning som tas upp i "Varför är fotboll så mycket viktigare än datorspelande?” Vuxna som inte känner till så mycket om spelande borde kanske sätta sig in i saken lite mera. Inte nödvändigtvis i själva speltekniken men i principen. Vad är det egentligen de gör och baserar jag min åsikt på det eller på förutfattade meningar?
Vill man veta mera om spelande efter att ha lästa artikeln kan man följa bloggen Spelvetenskapliga betraktelser. Där finns även en samling publikationer om ämnet.

måndag 5 mars 2012

Skrämselartiklar

Svenskar mår dåligt av glada illusioner på Facebook skriker hbl.fi ut idag. Än en gång en säljande rubrik med ett innehåll som slarvigt kopierats från dn.se. Ingen av tidningarna har brytt sig om att kolla saken dess mera utan hänvisar till " Det visar den första stora svenska studien av det sociala mediet." Tur är ju det för hur skulle man få ihop till en tidning om man började sätta sig in i saker? Skämt å sido. Tyvärr missar man den verkliga undersökningen som kanske t.o.m. kunde vara intressant.
Denna undersökning har alltså startats som ett Facebook-event som också påpekas av Brit Stakston.
 " Den största bristen i undersökningen är att det är ett "bekvämlighetsurval" och inte ett slumpmässigt urval, kommenterar Leif Denti. " Vilket nog stämmer. " Du postar dina funderingar och teorier på gruppens vägg. Vi väljer ut de mest intressanta, skickar ut enkäten och sammanställer resultaten! Se till att bjuda in dina vänner - ju fler som svarar desto intressantare blir det!" är nog inget sätt att göra seriös forskning. 
Däremot gör de en del intressanta iakttagelser i artikeln "Väggen av skryt påverkar". Kanske det hade funnits material för en intressant artikel i HBL också om de inte valt den enkla vägen och kopierat ihop en skrämselartikel. Ett misstag som många tidningar gör. Hur ska man sen ta andra skriverier? Farligt om allvarliga saker som t.ex. unga som råkar ut för vuxna som vill köpa sex drunknar i sånt här dravel.

(Tillägg: Nu finns undersöknngen publicerad.)

AnkSome

Deltog i lördags i barcampen AnkSoMe. Otroligt intressant och inspirerande dag. Tänker inte ens ge mig in på att redogöra för allt. Kanske dagen var lite mer strukturerad än vad är brukligt för en barcamp men lyckat hur som helst. Framför allt är det roligt att delta i ett evenemang med en massa olika deltagare med olika intressen och kunskap där jag åtminstone upplevde att här finns det folk som vet mycket som jag inte vet. Tack  alla som delad med sig
Tre temaområden behandlades i olika grupper. Foto & video, communitys och verktyg. Anteckningarna från dessa finns förstås fritt tillgängliga.  Så också det försök till Bambuser stream vi fick till stånd (eller egentligen två här och här.) och förstås under Twitter-hashtaggen #AnkSoMe
Rekommenderar varmt att den som har intresse håller ögonen öppna för en eventuell fortsättning.

Till sist några helt personliga reflektioner/lärdomar i ingen som helst viktighetsordning:

  • Tydligen tillåter Facebook nu profiler för fiktiva personer
  • Exempel på bra marknadsföring med hjälp av social media:  http://bertel.nagubo.fi/
  • 90-9-1-principen i community: 90% passiva, 9% kommenterar, 1% skapar diskussioner. Kräver en stor massa för att få nåt att rulla på egen hand.
  • "Opettajan tekijänoikeusopas" ska publiceras på svenska.
  • Twitteranvändningen är nog ganska liten i Finland då tio personer i ett rum kan "trenda"
  • Normer gällande användningen av sociala medier kommer att ändras. Rökning bra exempel. Som vi gör idag kommer inte att vara allämt accepterat i framtiden.
  • Google+ anses som många som en flopp. Troligtvis därför att man tror att tanken var att konkurrera ut Facebook.  Som nav i Googles tjänster fungerar den utmärkt. Dessutom har den tjänster som Hangout som mycket väl står sig mot betal-konkurrenter.
  • Inget kommer att ersätta Facebook. Däremot kommer nog nåt nytt att ta över.
  • Folk gilla Apple och FB. Tydligen vill de flesta ha låsta färdigserverade system.
  • Alla vill skapa en egen Community. Gäller både små föreningar och stora företag. De flesta dör ut eftersom innehåll och tanke saknas. Många äter dessutom av varandra eftersom alla ska ha egen. Speciellt mindre kretsar skulle vinna på att samarbeta..
  • Kan man i små kretsat som t.ex. finlandssvenska finansiera ett projekt med hjälp av crowdfunding. Exempelvis med hjälp av Kickstarter?
Fler deltagare som bloggat om dagen: