lördag 26 oktober 2013

Bokdumpning

Nya böcker dumpas allt snabbare kunde man läsa på Yles svenska webb idag. Det var förlag som på bokmässan beklagade sig om det hårda kulturklimatet och att nya böcker allt snabbare hittas i realådan och till och med bränns upp då de inte säljer. Intressanta att man i hela historien sätter likamed-tecken mellan bok och papper. För nog är det ju så att de flesta problem de tar upp hänger ihop med ett föråldrat begrepp om vad en bok är och hur den ska konsumeras. Vem har sett e-bokbål? Av ekonomiska skäl eller andra?
På nåt sätt blir bokförlag tydligen lika förvirrade som tidningshusen av att vara tvingade att förnya sig att man slår knut på sig själv. Som VBL som erbjuder provexemplar på den nya papperstidningen i tabloidformat som e-tidning...
Lite nytänkande är nu ett måste. Kanske vi vill ha kvar pappersboken i nån form. Ge folk en e-version på köpet. Låt folk som vill ha pappersversion efter att den lilla upplagan som tryckts tagit slutbeställa den och tryck nya efter beställning. I dag tar detta inte många dagar och de kan ju få en e-bok på köpet att läsa under tiden. Men gör något även om ni inte vågar ta steget fullt ut  så att vi har nåt att läsa i framtiden också. Det är innehållet vi i första hand vill ha. Formatet är sekundärt.

onsdag 23 oktober 2013

Skoldebatt

Är den finska skoldebatten lika politisk som den svenska frågades det på Twitter igår. Nej svarade jag med frågan om det finns en skoldebatt i Finland tillagd.
För visst diskuterar vi skolan men diskuterar vi egentligen nånsin skolan? Några exempel:
Vi debatterar om byskolornas vara eller inte vara men då är det oftast egentligen bygdepolitik vi diskuterar. Skolan kan vara mycket viktig för byn. Om vi i den diskussionen kommer in på undervisningen och själva skolan verkar det ofta som om vi letat fram de argument som stöder vår ståndpunkt om den lilla byskolan ska finnas kvar eller inte.
Vi diskuterar språkundervisningen men  den diskussionen har nog så lite med skolan att göra egentligen att vi går vidare till nästa.
Vi diskuterar digitaliserad studentexamen mycket lite pedagogik utan mest teknik. Mycket lite hur vi kan utnyttja möjligheter men mycket hur vi kan begränsa användningen.
Så lite har jag den känslan att skolan diskuteras men mera som en plats och organisation än som en tanke. Vi borde kanske diskutera mera varför vi har en skola, för vem och vad vi vill uppnå med den för att komma in på hur vi ska uppnå bästa resultat. Svårt med skolan då alla har erfarenhet av den och en vanligtvis ganska stark uppfattning om hur den ska vara. I kombination med Pisa-undersökningar som visar hur rätt vi har kan det vara en rätt farlig situation med tanke på framtiden.

söndag 20 oktober 2013

Öga/hand

Kort lösryckt tanke: Om vi hade följt med vår tid i alla finska skolor skulle vi väl nu bekymra oss för att barn inte kan använda mus längre? För nog är det ju en öga-hand koordinationsövning minst lika mycket som att skriva med penna...

tisdag 15 oktober 2013

Supercell

http://svenska.yle.fi/artikel/2013/10/15/miljardaffar-da-spelbolaget-supercell-saljs-till-japan

1.1 miljarder för 51% av Supercell. Vars affärsidé har varit att skapa spel som Clash of Clans, låta folk ladda ner dem gratis och sedan tjäna stora pengar på kringprodukter och fördelar i spelet. Ganska bra vinst. Kan detta vara nåt att fundera på för äldre branscher som kämpar med de utmaningar som webbens möjligheter för med sig? Eller är det bara nya företag utan gammalt bagage och inställningar som klarar av såna här konststycken?

tisdag 8 oktober 2013

Finland i topp (men på vad?)

OECD: Finland i topp vad gäller färdigheter skriker tidningar ut idag och ännu en undersökning som visar hur duktiga vi är. Fint så men varför bryr sig ingen om att skriva vad som egentligen mäts? Vad betyder "förmåga att lösa problem med hjälp av dator" ? Det skrivs ingenstans. Utan den informationen är allt detta ganska intetsägande. Det tar mig tre minuter att googla mig fram till OECD: sidor och där i denna pdf på sidan 35 hitta svaret på min fråga.
Detta får mig att ställa en ny fråga. Hur länge kommer vi att befinna oss i toppen på dessa listor om informationen vi dagligen får är så slappt framtagen? Och kanske framför allt, hur kommer det sig att vi så duktiga finländare accepterar denna nonsens rapportering?
Hoppas att det beror på att vi så ivrigt söker fram svar och analyserar dem själva, Om det är så får väl kommande undersökningar visa.

fredag 4 oktober 2013

Formatdiskussion igen.

Nästan värt ett inlägg bara det att Fsl har gjort det så lätt att länka till tidningen Lärare och när artikeln dessutom handlar om gammal arbetsplats så finns inget val. Tycker den ger ett bra intryck av skolan men en sak reagerar jag på. Nämligen: "...senast i gymnasiet måste t.ex. Wikipedia som källa bort." Egentligen fastnade jag för den meningen för att jag gick i liknande tankar efter att ha följt med en diskussion om tidningar på LinkedIn. Nämligen hur vi hänger upp oss på format- Papper ges vissa egenskaper och digitala skrifter ett annat. Vad är logiken i det?
Samma gäller detta med Wikipedia som källa. Finns fler sätt se på. Man kan se på Wikipedia som otillförlitligt för att den upprätthålls som Wiki. Men som tidigare nämnt här i bloggen så  beslöt man då man lade ner "Uppslagsverker Finland" att ge över materialet till svenska Wikipedia. Betyder det att materialet var ok så länge ett förlag stod för det men då det flyttade till en annan adress blev det otillförlitligt?
Eller kanske tanken med meningen egentligen var det som jag också tycker. Nämligen att inga uppslagsverk är en källa. Uppslagsverk är ju ett sammandrag och vi bör ju söka oss till orginalkällor då vi producerar eget material. Men nog är det ju betydligt lättare att gå vidare till orginalkällan från Wikipedia än från ett slutet uppslagsverk som ofta saknar källhänvisningar.

onsdag 2 oktober 2013

Strömmande musik

Märkte i morse då jag steg upp att jag glömt stänga av datorn och Spotify kvällen innan. Eftersom Bad Religion hunnit producera en hel del snurrade det på ännu. Då frågar man ju sig vem detta var en bra affär för? Artister får väl betalt per uppspelning? Betyder det att man borde vara lika noggrann att stänga Spotify som vattenkranen? Annars blir det dyrt för dem att betala artisterna och priset höjs.
Börjar tiden vara förbi då man åtminstone kunde låtsas att man visste vad man betalade / fick betalt för?