måndag 30 januari 2017

Gör skolan till en valfråga?

FSL uppmanar: Gör skolan till en valfråga. Vill vi det? Visserligen talar de om resurser nu (I senaste val såg vi vad såna vallöften är värda.) Men tror ni det stannar där? Tror man att det inte kommer att fiskas röster med enkla lösningar? Mer "auktoritet", mindre telefoner, mera läxor, ordning och reda som det var förr etc.? Enkla lösningar ger ju röster på alla andra områden. Var hamnar vi då? Om man istället för att låta proffs jobba långsiktigt låter lokalpolitiker använda skolan för att locka till sig röster? 

torsdag 26 januari 2017

Inofficiella Twitterkonton

Många av de organisationer i USA som inte längre får twittra från sina officiella konton har nu skapat andra innoficiella. Hur mycket jag än gillar sån form av olydnad blir jag lätt oroad. Hur ska folk veta vilka konton som är trovärdiga? Senaste tiden har inte direkt gett bilden av att det gåtr att lita på folks omdöme...

tisdag 24 januari 2017

För mycket men av vad?

Nu har jag visserligen inte sett några skriverier om detta men i alla fall...



Läs mer om datorspelsberoende i KIT:s stora granskning "Jakten på datorspelsberoendet"

måndag 23 januari 2017

Två-stegs-verifikation

Kom efter lång betänketid mig för att koppla på tvåstegsverifiering på mina viktigare konton som Google, Twitter, Facebook....
Kan vara en bra ide om du inte gjort det än. Finns för rätt många tjänster

lördag 21 januari 2017

Lärare och påverkan

Precis som i förra inlägget ska jag påstå mig veta tanken. Om inte alla i grundskolan läser svenska kan de ju inte straffas för det senare. Alltså måste krav på kunskaper i svenska avskaffas och vi tar ett steg närmare ett enspråkigt land. Men det är inte det jag funderar på egentligen.
Än så länge är svenska (och finska) ett skolämne. Precis som med den nya läroplanen ser man lärare som i bloggar, tidningar och social media berättar hur skadligt dessa är och borde avskaffas. Blir det inte lite konstigt när man är anställd för att jobba för nånting man öppet är emot? Vi brukar ju tycka om företagsamhet i det här landet så jämför med en anställd som går ut och kritiserar  eget företag produkter och strategier. Skulle det vara ok?
Samtidigt är det ju gruppen som torde veta en hel del och absolut ska höras. Vi vill ju absolut inte ha en situation för lärare bara utför enligt order. Men i de här två fallen tycker jag tillvägagångssättet ibland är lite märkligt och kontraproduktivt. Alla kan ju inte få som de vill.

onsdag 18 januari 2017

Skatterabatt mot din själ.

Bilskatten bort,fram med vägavgift. Som vanligt har jag lite svårt att få tag i hennes röda tråd och tankegångar. Att införa vägavgifter är ju ingen ny tanke. Men i korthet misstänker jag att det är GPS övervakning och den data som det ger som man är ute efter. En tidsbaserad användning kommer att göras så dyr för alla som kör mindre än en taxi att man "frivilligt" går med på avgift baserad på användning. Sen har man "frivilligt" simkort eller GPS i bilen. Den datan är ju guld värd för företag. T.ex. försäkringsbolag har länge velat ha detta och basera premier på körning. För att inte tala om vad allt annat datan över hur alla bilar rör sig kan användas....

För att som i det gamla inlägget bevisa att jag inte ser konspirationer i allt skrev jag inget om att möjligheten finna att t.ex Berner hittas i ledande position i nåt företag som skott sig på detta efter att politiken slutat intressera.

lördag 14 januari 2017

AnkSome IV

Programmet som det blev på AnkSoMe 2016. Har inte ens försökt sammanfatta. Intresserad? Kolla  #AnkSoMe och häng med nästa gång. (7.10.2017)

Program: 

Välkomna till Maria 01

Introduktionsrunda: Vilka spännande människor finns samlade den här gången?


Mera intressanta projekt presenterade på presentationen än vad man många gånger hör under en hel dag...
 
Laura Johansson: Liverapportering med foto och video


http://www.slideshare.net/secret/nmFpCpbaMeQ4BX 
http://lvngroom.fi/pa-svenska/
  

Minna Valtari: Innehållsmarknadsföring i sociala medier

http://someco.fi/
https://www.facebook.com/SomecoFI/

LUNCH  A21 Flavour Studio

Simon Lampenius: Vi gör gott tillsammans


http://prezi.com/dpdvyamzkb8o/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share
https://twitter.com/kyrkans_komm
https://www.facebook.com/kyrkanevl/

Andrea Svanbäck: Förlagets poddar - från ord till handling


https://www.forlaget.com/

Gia Forsman-Härkönen: Hur företag anlitar Bloggare, Instagrammare och Youtubers

http://www.matkakuume.net/ 
Bloggare och integritet. Ärlig rapportering vs. reklam mot ersättning.


Reidar Wasenius: Studentbladet trycks inte längre - länge leve Stbl.fi tack vare en växande gemenskap online

http://stbl.fi/ 
https://www.facebook.com/studentbladet


Avslutning (av den formella delen och fri diskussion plus individuella möten som man ska passa på att genast ha med intressanta personer).

fredag 13 januari 2017

AnkSoMe

Imorgon dags för årliga AnkSoMe. Tror jag deltagit med olika titlar/arbetsgivare varje år. I år blir det mer eller mindre utan eftersom jag är vårdledig. Ska se om jag nästa år deltar med nåt relaterat till "Lev som en 1-åring" (vet inte ännu om det är en diet, livstil  eller ett träningsprogram.) eller som producent av en fungerande flergångsblöja (Make till horribel funktion på de som finns nu har jag aldrig sett.).
Gemensamt för tidigare år har varit att jag jobbat mycket med utbildning och ungdomar. Nåt jag dock för vart år kommit längre ifrån och i ärlighetens namn på nåt sätt tyckt varit skönt. Blir så trött på alla diskussioner och kampanjer för att förbjuda det ena och begränsa det andra. Är det inte skärmtid så är det mobiltelefoner... Närmaste jag kommit till en beskrivning har vait det lite klumpiga påståendet att vi i Finland hatar barn. Men så är det ju inte. Men tror jag nyligen såg nån beskriva problemet. Har tyvärr glömt vem det var. Men i det stora hela gick det ut på att vi inte ser nåt värde i barndomen i sig själv. Barn är man bara för att bli en rätt sorts vuxen. Därför beter vi oss som vi gör i dessa fall. Skulle barn- och ungdomstiden i sig vara en tid vi uppskattar när vi själva inte är i den åldern skulle det se annorlunda ut.
Hur som helst ska det bli en intressant dag imorgon.