torsdag 23 februari 2017

Anonyma kommentarer


Nu kräver Vasabladet namn under webbkommentarer och detta genom Facebook.
Jag är inte så insatt i hur den inloggningen fungerar och hur mycket information som förs över till Facebook eller visas för övriga läsare så kommenterar inte den saken dess mer.  Helt oproblematiskt är det ju inte att "kräva" att folk registrerar sig på fb och kopplar sitt konto eller att det förutom namn står var man jobbar vid kommentaren. För att inte tala om hur enkelt det är att skapa ett falskt konto så troll och mirakelmän fungerar detta inte så bra på.
Men varför behövs detta överhuvudtaget? Är det verkligen anonymiteten som är problemet? Skulle det inte räcka att man lägger till en sak i kommentarpolicyn och kräver lite kvalitet. Om en kommentar till 100% behandlar saken artikeln handlar om, tillför nåt nytt till diskussionen och är någorlunda begripligt formulerad så spelar det väl inte någon roll vem som skrivit den? (Vad jag ser då jag loggar in på fb så garanterar nog inte ett konto där att man klarar av detta.) Här tycker jag att man i allmänhet felat och tillåtit kommentarer som inte ens nära på uppfyllt dessa kriterier utan innehåller all världens konspirationsteorier och  personliga fördomar/åsikter dåligt maskerade till fakta. Anonymitet är dessutom kanske inte alltid helt fel i små finlandssvenska kretsar. Även insändare publiceras ju under pseudonym i vissa fall.
Men i ärlighetens namn. Hur ofta ser men en kommentar som uppfyller detta? Behöver vi då kommentarer alls? Eller kunde man stryka dem helt? Kanske de bara är en blandning av rest från 90-talet då varje webbsida skulle ha ett forum och från papperstidningarnas insändare?

Inga kommentarer: