tisdag 16 december 2008

Krutdurken

Svenska litteratursällskapets nya webbspel Krutdurken 1808-1809 lanseras nu i fullversion. Webbspelet är främst riktat till 12-15-åringar och tanken är att man ska fungera som befälhavare på den svenska sidan i finska kriget 1808-09 och fatta strategiska beslut. Genom att svara rätt på frågor kan man förstärka sina trupper.
Som illustration av kriget fungerar spelet hyfsat bra. Spelmomentet "lider" dock rejält av att spelets gång överensstämmer med historien vilket gör att utgången är ganska klar och bara ditt poängantal varierar. Den spelmässiga delen varken kan eller försöker konkurera med kommersiella spel utan är just vad såna här spel ska vara. En komplement till annan undervisning som säkerligen kan pigga upp lite.
Krutdurken är en del av SLS läroboksprojekt (i samarbete med Söderströms förlag) och spelet har utformats i samarbete med Finlands svenska historielärare r.f.
Bekanta sen tidigare är säkert webbplatser som Spara talet, Runeberg.net samt specialsidan om Fredrika Runeberg.

Allvarliga fel i Internet Explorer

IE ska inte användas förrän säkerhetsbristerna har reparerats, uppmanar webbsäkerhetsexperter. Nu börjar det kanske vara dags att byta webbläsare för den som har möjlighet. T.ex Firefox rekomenderar jag varmt, inte bara p.g.a detta.

måndag 15 december 2008

IPRED

Den svenska IPRED-lagen tycks ha gett uppgov till nya reklamkampanjer. Detta dök upp i min inbox idag:



Frågan är väl om denna lag inte bara skapar bättre skydd och verktyg att vara anonym för verkligt ljusskygg verksamhet?
Chris Heilmann på Yahoo skriver intressant om illegal fildelningen som, åtminstone till stor del, använd som svepskäl för denna lag

torsdag 11 december 2008

2008 Year-End Google Zeitgeist

Google har publicerat sin statistik över vilka sökningar som förekommit flest gånger under 2008. I Finland toppar Youtube listan medan Facebook är den som mest ökar. Johanna Tukiainen toppar kändislistan...

måndag 8 december 2008

IT i grundskolan

Helt riktigt konstaterar HBL idag att lärares osäkerhet gällande IT är ett problem som måste överkommas för att få integreringen i andra ämnen att lyckas. Kan du inte själv kan du så klart inte heller som lärare se möjligheterna. Botby högstadieskola har kommit en bit på väg med en timme obligatorisk IT undervisning i veckan för alla sjuor. På det sättet kan man ge eleverna en grund så att det är lättare för andra lärare att jobba vidare. För en stötesten är ju också att det tar alldeles för mycket tid från ett annat ämne om man blir tvungen att ta all IT-kunskap från grunden när man ska "baka in den". Frivillig undervisning är ju förstås bra för den som har ett intresse men här når man inte den svagaste gruppen som mest behöver undervisningen eftersom de med största sannolikhet inte kommer att ta den valfria kursen. Ännu bättre vore kanske att ta det tidigare än på sjuan men det kan ju inte en högstadieskola göra.
Ett par saker kan jag inte förstå med artikeln. Rubriken och texten "Men Finland behöver också satsa mera på skolornas datamiljö. Vi ligger efter våra nordiska grannar Danmark och Norge när det gäller antal dator per elev." får mig att fundera varför man ännu i dagens läge tror att det finns nåt samband mellan antalet datorer/elev och tidsenlig och bra undervisning.
Jag reagerar dock mera på "Lärarna klarar av ordbehandling och e-post, men många känner sig osäkra inför att visa digitala bilder, göra tabellräkningar och installera av undervisningsprogram." (Utgår från att man avser installering av..) I vilken annan branch förväntas en vanlig användare installera program och sköta om tekniken själv? Borde det inte finnas nån form av support för det?

onsdag 3 december 2008

Spotify

Fick efter några veckors väntan min Spotify-inbjudan. Måste nog säga att det var värt väntan. Bra upplägg med brett utbud av musik. Intressant är att denna gratisvariant är reklamfinansierad men under de första tre timmarna har jag bara hört två reklamer (eller egentligen samma reklam två ggr). Kanske det bara är första gången som man är så forskonad från reklam men den kan nog trots det mångfaldigas utan att det kommer att minska njutningen nämnvärt
Nu skulle det bara gälla att hitta en mobil-variant. 3G nät ska räcka riktigt bra för detta och att ha detta musikutbud i telefonen vore inte dumt

måndag 1 december 2008

Lösenord

Lösenord är kanske en av de knepigaste sakerna i dagens värld verkar det som. Förutom misslyckade ider som att skriva upp dem på post-IT lappar, i mobiltelefoner eller ha så enkla att det inte är nån ide med dem verkar det vara ont om tips. Förutom då att lära sig sina lösen utantill... Vilket torde vara helt möjligt eftersom man ännu för några år sen klarade av att memorera telefonnummer.
På den här sidan kan du kontrollera hur länge det tar för en vanlig PC att knäcka ditt lösenord med brute force. Tankeväckande.