måndag 21 december 2009

Sack the net nanny

Sack the net nanny, talk to your kids säger Howard Rheingold i ett blogginlägg och i det här faller är det bara att hålla med. (Gäller alltså inte nån debatt om skatteavdrag för hushållstjänster utan om den skrämselpropaganda som emellanåt sprids  av myndigheter på nätet.) Som många gånger tidigare påpekats finns det en räddsla bland vuxna för en teknologi som ungdomar behärskar bättre än vuxna. Därför bör vi komma ihåg behovet av tillit och kommunikation och inte censur. Det gäller att inte falla i fällan med överdrivna faror. Vi bör visserligen lära ungdomar att skydda sig men vi måste göra det med öppna ögon och realistiska världsbilder. För trots allt, den som i framtiden vill vara en produktiv medlem av vårt samhälle bör behärska de kommunikationsmedel som finns och det lär man sig inte genom att få dem blockerade utan genom att få hjälp med att förstå dem.

3 kommentarer:

llaurén sa...

Visst. Utbildning är roten till ganska mycket vett. Men med utbildning kommer inte alltid eller nödvändigtvis ansvar.

(men hur man drar gränsen mellan nyfikenhet och ansvar är en annan grej)

Själv har jag i tider funderat på att en tillämpad "trust but verify"-modell antagligen vore vettigast i hemmamiljöer.

I industriella sammanhang kör man ju vanligen med IAAA-modellen Identify, Authenticate, Authorize, Audit/Account. För hembruk skulle jag skippa de två mittersta A:na och ersätta dem med tillit och en virtuell dörrskylt. Här är mina grejer. Samtidigt skulle jag logga händelser, sådär som webbproxyns loggar. Inte för att jag nödvändigtvis skulle sitta och parsa loggarna men för att jag skulle kunna göra det om det behövdes.

Och jag skulle inte hemlighålla det att jag loggar.

Är jag paranoid? Eller bara dum?

llaurén sa...

En lite utvecklad version av min tidigare tanke är denna: nätfiltret kan jämföras med stödhjul. Då mina ungar lärt sej komma förbi nätfiltret är de antagligen tillräckligt mogna att surfa utan det. Och däremellan hoppas jag kunna prata i dem lite förnuft vad nätbeteende gäller.

Joakim Granqvist sa...

Jag skulle nog vare sig kalla dig paranoid eller dum, snarare tvärtom. Gillar din liknelse vid stödhjul. De kan ju vara bra då man lär sig cykla, och i de bästa av världar klarar man sig utan innan man blir intresserad av att cykla utan, men att man kan cykla betyder inte automatiskt att man klarar sig i trafiken.
Så ett par stödhjul (filter, lösenord, loggar) kan vara hjälp för vissa med det viktiga är ju att det enbart är ett hjälpmedel. Man behöver fortfarande öva och hjälp för att klara sig utan stödhjul/filter den dag man står utan dem i trafiken.