måndag 9 augusti 2010

Läsplattor

Diskuterade med vår skolbibliotekarie om läsplattor och e-böcker. Jag är starkt av den åsikten att den här sortens apparatur borde hitta sin plats i skolvärlden. Istället för att utöka antalet datorer borde vi hitta mera specialiserade hjälpmedel som gör det de ska på ett enkelt och bra sätt. Visst kan man t.ex. läsa e-böcker med vilken dator som helst men inte är det speciellt praktiskt. Plattor med sitt e-bläck är mycket tydligare och vem vill släpa in en hög med bärbara datorer och starta upp dem för att läsa en bok?
Svårt dock att veta vilken man ska satsa på. Pc för alla har gjort ett test som kanske kan ge en ledtråd. Vilken det än blir har man bra hjälp av Google Books för att hitta klassiker. Dessa i standardformatet epub som hoppeligen ersätter de otaliga format som nu finns så att man lättare kan använda olika

5 kommentarer:

llaurén sa...

Jag har själv lite börjat sukta efter en läsplatta. Inte för att jag skulle sluka böcker (men vem vet, kanske konsumtionen skulle gå upp) men för att förutom böcker ha ett referensverk och mina egna notiser med mej.

Vad jag sådär i princip vill ha är en nya generationens Kindle (den mörka alltså) med 3G+wifi och ett någorlunda perfekt interface till Evernote. Krispig display, hållbar akku, och stöd för böcker och aviser av flera format.

Jag har lite vagt för mej att det ska vara möjligt att nå sina "evernotes" med en Kindle, men att den i övrigt mest är en extension till Amazons bokbutik. Rätta mej om jag har fel :)

Det finns ju Gutenberg och Audible och vad nu andra för bokhandlar. Och så halkade jag precis över ett verk på Books-a-million, men så vitt jag kan se så stöds inte Kindle där.

Jäkla formatkrig. Mitt format är bättre än ditt format. HD-DVD, Betamax, digitalradio, kunden lider.

llaurén sa...

Ja alltså, jag är IT-snubbe och datanörd. Sålunda skulle det vara kul med referensverk för vad jag jobbar med ibland, eller ett par nummer hakin9 eller Make magazine. Och Principia Discordia. Kanske man tog sej till seriösare litteratur sedan.

Men Evernote var ett krav. Kanske det skulle bli lite fason på mit o-ordnade liv.

LittlegirlJesus sa...

Hej!
Äntligen en blogg där jag kan fråga tusen frågor....
Är specialpedagog på en skola och står just i begrepp att ta in alternativa verktyg till de elever som behöver det. HAr också funderat på läsplattor kontra lap-tops men läsplattor har ju inte talsyntes ännu. Är det någon som förstår varför?
Hälsningar Littlegirl

Joakim Granqvist sa...

Läsplattor och "tablets" skulle ju nog vara en enorm tillgång för alla elever. Så länge du inte ska producera text eller bild själv så har du allt tillgängligt snabbt och enkelt.
För att få saker som talsyntes krävs säkert lite mer kraft i plattan. Jag har själv sneglat på Samsungs Galaxy Tab för detta ändamål. Tyvärr är den lite dyr. På datorer använder vi Vital men som andra "specialundervisningsprogram" är den ju mycket Microsoft bunden. Jag hoppas att utvecklarna inte låser sig utan kunde samsas om arbeta i ett öppnare format. I det här fallet Android som har en hyffsad text-to-speach under utveckling. (http://android-developers.blogspot.com/2009/09/introduction-to-text-to-speech-in.html)med en del intressanta tillägg ( http://www.handango.com/catalog/ProductDetails.jsp?storeId=2218&deviceId=2073&platformId=80&productId=242990 ) Men nu talar jag helt utan egen erfarenhet.

Joakim Granqvist sa...

Har startat en wiki som tangerar temat på http://undervisningsgrunkor.wikispaces.com/