torsdag 7 april 2011

itk11-Dag1

Har tillbringat dagen i Tavastehus på itk11. Intressant dag. Började med total avsaknad av parkeringsplats för så många människor. Synd om den ena stackare som skulle dirigera trafiken. (men intressant att bevittna hur kreativa folk blir då det behövs.) Detta i kombination med att ca. 1/3 av alla rymdes in på öppningen samt att man tar 18€ för en köttgryta och 5€ för en smörgås får en att fundera på om evenmanget kunde hållas nån annanstans.
Hann med ett par intressanta föreläsningar. Tarmo Toikkanen pratade om upphovsrätt. Diffust område som vanligt men några intressanta punkter och kommentarer. Mest träffande var kanske att all kunskap är fri att använda. En bok kan skyddas men man får alltid tänka och använda kunskapen. Anatt som kom upp:
  • Tydligen är en licens för vad som kan spridas och läggas upp i lärmiljöer kommande hösten 2011
  • Klassrum kanske enligt en ny tolkning klassas som privat tillställning. (Men detta tycks man delvis vara oense om). Tidigare har det varit tvärtom.
  • Orsaken till många amerikanska tvister på området är tydligen den att man måste visa att man aktivt försvarar ett varumärke. Annars kan man bli av med rätten till det.
Efter det lyssnade jag på Vandas test med 1-1 undervisning och "Intelligent på tangent". Mässan på området är som vanligt värt ett besök. Idag mest att hälsa på bekanta och orientera sig. Mer av den varan.
Eftermiddagen gick till största delen åt att diskutera fortbildningar och samarbete med grannstäder. Roligt att få vissonera emellanåt. Kunde dessutom använda min favorit South Park scen för att demomstrera vad som oftast går snett med anskaffningar då man inte tänker före och vet vad man vill och hur.

Inga kommentarer: