söndag 11 december 2011

Eftertankar

Så här några dagar efter "Virtuella skoldagarna" tänkte jag skriva ner ett  par saker. Svårt att som helhet kommentera ett så stort evenemang så plockar ut några punkter.

  • Intressant att se hur mycket aktiviteten på kommentarväggen varierade vid de stora föreläsningarna beroende på hur intressant föreläsaren gjorde sitt ämne.
  • Skoj med ett skilt svenskspråkigt program men samtidigt synd om man häller sig ifrån de andra.
  • Sociala medier överrepresenterade i programmet. Börjar detta inte redan vara en naturlig del av vardagen som inte behöver tas upp skilt för sig?
  • Tydligen anses 2014 vara för tidigt för ett förnyande av studentexamen. Själv tycker jag det är 20 år för sent. Skolorna kommer aldrig att ha utrustningen i ordning innan det krävs så det kan vi inte vänta på.
  • Bra exempel på upphovsrättslig inskränkthet: På utbildningsstyrelsen evenemang som detta var fick ett projekt som finansierats av UBS inte visa det material som tagits fram öppet efter som UBS äger rättigheterna.
  • Det presenteras och satsas enorma mängder resurser på olika projekt. De flesta verkar dock inte nå dess mera resultat som andra kan ha nån nytta av. Vanligtvis kommer man bara fram till samma saker som alla andra som jobbar utan extra finansiering men med större kostnader. (och lite utrustning som bieffekt)
  •  För att ha nytta av andras erfarenheter krävs att man känner till egna planer. Saknas ofta.
  • Elever och studerande har svaga kunskaper i grundläggande IT-färdigheter på alla stadier. Dags att göra åt åt saken?

2 kommentarer:

Jeanette Harf (Prakticum) sa...

Skrev mitt sammandrag från dagarna, klickade på din presentation och landade på din blogg, tack för intressant läsning.

Angående dina tankar håller jag med dig på alla punkter! Jag deltog dock inte på ett enda svenskspråkigt program utan höll mig till de finska för att se vad de "sysslar med". Jag tycker fortfarande att alla inte är riktigt överens om vad e-learning är, och inte heller social media för den delen. Många tycks tro att det blir e-learning för att man sätter en ppt-presentation på nätet, och tar in social media i undervisningen när man sätter kommenteringsmöjlighet till sin intra. Tyvärr finns nog fortfarande mycket att göra. Och det är väl bra för oss som jobbar med det :)

En riktigt trevlig start på 2012!

Joakim Granqvist sa...

Tack för de vänliga orden och en trevlig fortsättning på året åt dig också.
Inte lär man bli utan att göra under 2012 åtminstone. :)