tisdag 30 augusti 2011

Anonyma inlägg

Senaste tiden har det diskuterats en hel del om anonymitet på webben. Speciellt tidningarna har den senaste tiden lagt om sina kommentarmöjligheter. Själv tycker jag man missat poängen. Ibland kan anonymitet vara en bra sak. Inte bara för att man vågar uttrycka och fråga saker som man kanske inte vill veta att man frågar utan även det faktum att en av webbens styrkor har varit att man kunnat ha lite olika identiteter på olika ställen. Personligen har jag helt olika stil på mitt Facebook och Twitter-konto (även om båda går i mitt eget namn).
Speciellt tidningarna kunde komma åt saken genom att ta ett större ansvar. Skriver en journalist en artikel borde hon ha bra kunskaper om ämnet. Då borde det även vara lätt att även delta i en öppen diskussion ett tag efter att man publicerat. Problemet är inte att kommentarerna är anonyma utan att ingen styr diskussionen. Här har tidningen en bra möjlighet att visa hur seriös man är. Bemöt falska påståenden med fakta och led diskussionen i rätt riktning. Samma sak med meningslösa inlägg. Stryk dem direkt. Stor del av alla kommentarer har inget med artikeln att göra. "Tvinga" folk tilla att hålla sig till ämnet och till fakta. Det debattklimatet torde klara en anonym debatt där det som sägs är det viktigaste, inte vem som säger. Detta kunde säkert smitta av sig till övriga webben eftersom tidningarnas kommentarer säkert läses av stor del av nätanvändarna.
Tyvärr tror jag inte att detta kommer att hända. Dels verkar de flesta journalister sakna djupare kunskap om de flesta ämnen de skriver om och sakna förmågan till en analytisk debatt, Dels är det frågan om det på kort sikt finns några pengar att tjäna på detta.

måndag 29 augusti 2011

Skolstart

Nu två veckor efter skolstart börjar tiden räcka till för att tänka lite också. Lite har jag tänkt på skolstart under den tid den startat också och det jag funderat är: Finns det nån annan arbetsplats som startar om en gång i året?
Har en känsla av varje år så börjas det från noll. En dag före skolstart är det planering då man funderar på datum (samma saker år efter år.) Julfester, idrottsdagar, sångfester... Borde inte detta vara självgående och tiden ägnas åt utvecklande arbete? Visst kommer det en hel del nya lärare som bör sättas /sätta sig in i rutinerna men annars borde det mesta vara klart.
Hur vore det om en fabrik stängde för semester och öppnade på hösten med en samling där man planerar julfesten och funderar på om vi fortfarande ska tillverka plaströr? Eller om man stängde sjukhus över sommaren för att på hösten repetera utrustningen i operationssalen med kirurgerna i ett par veckor?
Såklart går inget med full fart  hela tiden i någon branch men nog riskerar man förlora värdefull tid om man kör ner allt och är tvungen att putsa alla maskiner och starta upp dem från noll varje höst. Skolan som ska vara ett steg före sin tid borde inte ha den överlopps tiden.

torsdag 25 augusti 2011

Fotografering då och nu

Skolfotografering på gång vilket fick mig att tänka på en sak som visar hur saker förändrats. Tidigare tog man bilder för att dokumentera och minnas saker. Idag är de flesta bilder en nulägesrapport som visar vad som händer nu och eventuell lagring snarare är en bieffekt. Intressant eller hur?

onsdag 17 augusti 2011

EDUblogg

Har inte riktigt hunnit med den här bloggen ännu men här ett inlägg om sociala medier på EDUbloggen.

måndag 8 augusti 2011

Tillbaka på jobb

Så var det slut på den ledigheten. Bara vardagen på jobb kommer igång ska jag aktivera mig här på bloggen också. Under sommaren har en del material och funderingar samlats i mitt Twitter- och Google+-flöde som kan vara värt att fundera vidare på.