lördag 14 april 2012

Yle Areena och html5

Testar en MacBook för tillfället och började lite fundera på varför YLE Areena använder Flash istället för HTML5 fortfarande. Lite googlande gav svaret:
HTML5 går inte att skydda för nedladdning på sådant sätt som t.ex. Gramex och andra producenter av material kräver medan detta tydligen är möjligt med Flash. (om man inte googlar sig till en lösning...) Tycker detta är intressant eftersom allt sänts i tv och jag nog får spela in det för privat bruk därifrån. Jag får också spela in och använda i undervisningen. Däremot får jag egentligen inte visa saker från Areenan i klassen. (Detta fungerar hur som helst oftast inte eftersom Areenan inte buffrar materialet och av nån orsak är otroligt bandbreddskrävande.) Så istället för att enkelt plocka materialet från nätet så borde jag spela in det på en DVD skiva eller liknande.
Ingen har alltså nåt emot att jag använder men däremot ska jag inte få göra det enkelt på det naturliga sättet i dagens läge. Nu tycker jag det vore dags för både producenter och lagövervakare (speciellt de privata) att ta sig en funderare. Är det trots allt inte så att de som producerar material vill att det används? Lagar och bestämmelser som förhindrar användning eller tvingar användaren att handla olagligt bör ses över nu. För allas skull.

2 kommentarer:

Jeanette sa...

Jag håller helt med dig! Vi hade en från YLE och talade på vårt kollegiemöte i Prakticum för en tid sedan och det finns inget genomtänkt i den lagstifnint som vi nu har. Jag var inför mötet i kontakt med Kopiosto och frågade lite kring den licens som Undervisningsministeriet har för tillfället kring användningen av video i undervisningen. Och de har pågång att förnya licensen där det skall vara tillåtet att använda Arenan i undervisningen, men hon vågade inte säga någon tidtabell, men att det är pågång. Men redan det att embedda materialet var inte tillåtet. Men nog att spara det digitalt på interna servern. Så vi har fortfarande en lång väg att gå!

Joakim Granqvist sa...

Så länge lagen försöker skilja på medium istället för på användningsområden kommer den aldrig att vara begriplig.
Vi får sedan hoppas att det nya tillståndet inte blir till en ny avgift som läggs på skolorna. Så gick det ju med skanningslicensen.