måndag 9 mars 2015

Fråga och få svar

"1:1 - vad annat borde beaktas? Kan ni ge råd?" frågades av @minttumy på hennes blogg. Å det kan jag. Bra eller dåliga frågades inte. Väljer dessutom att svara på lite utvalda frågor så här i bästa "val-anda".

" Varför vill skolan/årskursen/klassen satsa på att skaffa en pekplatta till alla elever? Vad ska man göra med dem?"

Tar det som en retorisk uppvärmningsfråga och hoppas att det är klart redan när man ens börjar tänka på saken. För nog ska väl plattorna fylla ett behov? Inte skaffar man väl grejer först och funderar till vad sen?


"Ska man skaffa pekplatta eller t.ex. Chromebook till eleverna? Viktigt att igen fundera över syftet - vad ska man göra med tekniken? Använda appar eller sådant som finns på webben Om man bestämmer sig för att det blir en pekplatta - vilket operativsystem ska man då välja? 

 Här är det ju trevligt att ha pris/kvalitet förhållandet i balans. Annars en ganska tråkig fråga. Själv tror jag framtiden ligger i mellanting, eller heter det hybrider, mellan telefoner, plattor och bärbara. Modell: docka din mobiltelefon och få skärm, tangentbord och mera lagring och prestanda. Viktigaste här kanske att se till att upprätthålning stöds. 1000 iPads som upprätthålls en-och-en är ingen dröm. Vilken plattform erbjuder möjlighet att lagligt köpa appar i bulk och dela dem till alla? Hur kan man betala? Har skolor kreditkort? Vilken passar bäst in i resten av omgivningen? Har ni en vettig trådlös nätuppkoppling? Utan det kan ni glömma alla dessa (eller skaffa 4G plats). Har ni köpt in Flash-baserade läromedel? Så skulle först undersöka de grejerna. Vad gäller appar verkar det vara lite med dem som med länkar för 20 år sen. Kommer ni ihåg länklistorna och frågorna "Jag undervisar geografi i morgon, har nån en bra länk"? Verkar det bekant? Bakvänt att söka en app innan man vet behov. Tror du det finns appar om några år eller har vi kompatibla webbsidor?

" Ska man skaffa ett skyddsfodral till elevernas plattor?"
Dessa kan man få rätt förmånligt om man kollar runt lite på webben men man kan lätt demolera en platta i alla fall. Viktigare kanske med en allmän attityd till hur de behandlas. Sen kan skydd skydda mot enstaka misstag.

"Ska plattorna förvaras i skolan eller får eleverna ta dem med sig hem? I Pojo Kyrkoby skola får de yngre eleverna ta med sig plattorna hem till veckoslutet, men från måndag till fredag ska de finnas i skolan. Då kan man försäkra sig om att plattorna faktiskt är i klassen då när de behövs i arbetet. Föräldrarna har varit nöjda med arrangemanget."

 Jo,men har de inte läxor? Ska de inte kunna använda samma utrustning då de förbereder sig för nästa dag?  Om de inte glömmer dem på måndag kommer  de kanske ihåg dem på tisdag också. Tänk själv att lämna lappisen på jobbet och förbereda morgondagens möte hemma med färgkritor (för du kan inte ens låna ungens platta då den är i skolan...  )


" Vem får ladda ner appar till plattorna? Med vilket användar-ID?"
Är det 1-1. Ja. Varför inte? Har du försökt använda en platta utan att hämta appar du behöver? Rätt begränsat. Är det inte 1-1, se till att plattan har stöd för att ha flera användarkonton som man kan logga in på.

Sen vad gäller fortbildnin, ordning hur de delas ut och annat så gäller den enkla regeln att allt behövs  samtidigt ochhela tiden.. Man kan inte fortbilda för nåt man inte har tillgång till genast. Kanske lärarna kan få dem dagen före men sedan ska man nog sätta igång genast. Har man planerat infrastrukturen och ser till att det stöd som behövs finns går det så bra som det går. Vad gäller team med elever som stöder tycker jag om principen men har sett fall där ansvaret för undervisningen faller på eleverna så är inte riktigt övertygad. Fungerar bra med en lärare som kan tillräckligt själv och låta eleverna ta ansvar. Annars kan det bli sämre ändet var tänkt.


Inga kommentarer: