Har tagit del av en del artiklar i tidningar om hur kommuner och företag stänger av vissa sidor t.ex. Facebook. Motiveringen har varit två. Risk för skadeprogram och att man ska jobba inte hänga på nätet. Den första punkten kan man knappast ifrågasätta. Det utgör en risk men isåfall borde man väl stänga av alla riskfyllda tjänster inte enstaka? Den andra är ju också i princip sann men...
Tror det klipp som visades i Tv-nytt från ett gymnasium i Kokkola förklarar saken bra. Lappar på datorerna sade "Datorer är till för arbete och e-post"! Vi har alltså en generation ansvariga som lever kvar i den tron att e-post är ett effektivt sätt att kommunicera medan allt nätverkande bara är lek. Samma sak som när Internet ansågs vara ett störande moment på arbetsplatser för inte så många år sen. Man skulle jobba och inte surfa.
Hur som helst. Om arbetsgivare vill hindra sina anställda att jobba effektivt och dessutom trivas på jobbet så får de väl stå för det. De betalar ju för det nöjet. Det som däremot inte är ok är att om hela kommuner stänger av nätet så stryker också många skolor med. vi kan inte utbilda morgondagens arbetskraft/medborgare utan tillgång till, om inte morgondagens så åtminstone dagens, verklighet och möjligheter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar