tisdag 19 maj 2009

Synpunkter taxiservice

Läkares och lärars betygsättning på nätet har varit på tapeten under senaste veckan. Nu är det taxichaufförerna som kan få feed-back på länstyrelsens webbsidor. Blanketten finns här.

Wolfram|Alpha öppen

WolframAlpha öppnade för allmänheten igår. Verkar mycket intressant med möjligheten att få svar på frågor istället för länkar till sidor med innehåll om ämnet. Ställer du frågan x^2 sin(x) så får du detta svar. Frågar du om New York får du dessa fakta.
Snyggt, enkelt och snabbt. Lite fundersam blev jag dock med tanke på källkritiken. Hur många kommer att bemöda sig om att ta reda på varifrån fakta hämtas? Men efter att jag konstaterat att det under svarena finns en knapp för "Sources" konstaterade jag att det åtminstone inte kommer att vara sämre än vanligt "googlande".

fredag 15 maj 2009

Xnview för bildbehandling

Har ett tag sökt ett enkelt och gratis bildbehandlingsprogram. Problemet hittills har varit att de inte klarat av att göra allt jag behövt eller inte varit riktigt användarvänliga. GIMP t.ex. är ett ypperligt program men lite krångligt att använda. Xnview verkar dock vara ett vettigt program så tänker göra ett försök med det på elevers och lärares maskiner.

torsdag 14 maj 2009

Betygssättning av lärare på berusad.org

Berusad.org har skapat en tjänst där medlemmar kan betygsätta sina lärare. De namngivna lärarna får betyg sakkunnighet,trevlighet och rättvisa. (Motsvarande tjänst för privatläkare lanserades för någon dag sedan.)
Detta har upprört en hel del lärare i svenskfinland och i dagens morgonnyheter uttalade sig dataskyddsombudsmannen i fallet. Enligt honom är denna tjänst olaglig eftersom lärarna inte kan välja om de vill vara med eller inte. Intressant fråga. I de flesta fall "betygsätter" man tjänsteproducenter för att förbättra servicen och detta fungerar bra. Men dock skiljer ju lärarnas "kundgrupp" sig markant från andra på flertalet sätt.
Skrev i ett tidigare inlägg om en liknande tjänst för rikssvenska högskolor.

tisdag 12 maj 2009

Övervakning som norm?

Sitter och funderar på morgondagens föräldradiskussion vid Zacharias-Topeliusskolan och har bl.a. kollat in mediakasvatus.fi. En trevlig sida med mycket bra material och saklig info. Även här känner man sig dock tvungen att lyfta fram möjligheten att installera filter, sätta lösenord som bara vuxna känner till och lägga in tidslås trots att man annars talar om tillit och diskussion. Inget fel med dessa möjligheter men jag är lite rädd för att vi börjar se övervakning och kontroll som de naturligaste alternativen utan att dess mer reflektera över det.
Kollar man in några vanliga tidningar idag så hittar vi fransmännen som vill stänga av anslutningar med vilka skyddat material laddats ner, Stefan Wallin som vill ta i med krafttag mot ungdomars attitydproblem samt Trafikminister Anu Vehviläinen som vill övervaka all biltrafik med satellitbaserad positionsbestämning.
Har vi blivit blinda för andra allternativ?

Google tippar Eurovision Song Contest

Ska bli intressant att se hur Googles ranking av deltagarna i Eurovision Song Contest, baserat på antalet sökningar på varje deltagare, visar sig hålla sträck.

torsdag 7 maj 2009

Wolfram Alpha

Stephen Wolfram har tagit fram en ny söktjänst som torde öppnas för allmänheten i mitten på denna månad. Wolfram Alpha skiljer sig från andra söktjänster genom att ge dig svar på frågor, inte länkar till sidor som t.ex. Googles söktjänst. Frågar du "vem var president i Brasilien 1923" ska du få svaret "Artur da Silva Bernardes". (tror jag).
Eftersom tjänsten kan "förstå" kan den skilja på frågan "''When did Barack Obama visit Nicolas Sarkozy?" och ''When did Nicolas Sarkozy visit Barack Obama ?". Detta klarar inte traditionella tjänster som bygger på sökord. Ska bli spännande att se vad detta blir till.

måndag 4 maj 2009

Rättelse

I Östra Nyland från den 30 april finns en artikel om min föreläsning i Lovisanejdens högstadium den 28. Trevligt med den äran men känner mig tvungen att göra några rättelser. Kanske jag uttryckt mig otydligt men följande saker vill jag klargöra:
  • Någon regel som omöjliggör sökning av minderåriga på Internet känner jag inte till. Det jag hänvisad till var det här avtalet som ska förbättra skyddet av minderåriga på nätgemenskaper, t.ex. genom att deras profiler inte är sökbara.
  • Att ställa in sina personliga inställningar i t.ex. Facebook kan hjälpa att styra vem som ser ditt material men annars förhindrar de inte märkbart oönskade kontakter. Det hela går ju ut på att hålla kontakt med andra människor så att dra åt inställningarna på det sättet går lite emot grundtanken.
  • Flera timmars användning av Internet per dag har inget med missbruk att göra utan. Den tiden kommer många upp i. Det viktiga är inte hur mycket utan vad man gör.
  • Att man i en undersökning rangordnar saker på nätet enligt vad som upprör unga mest betyder inte att de saker som kommer lägre ner på listan inte upprör. Att ofrivilligt bli utsatt för t.ex. grov porr kan vara mycket obehagligt även om det kanske inte är det värsta.
  • Jag är inte orolig för att Internet är ett snabbt medium. Det är just den detaljen som gör Internet till den fantastiska sak den är. Däremot är det ibland lätt att bli fartblind och publicera saker som man inte riktigt hunnit tänka igenom. Det är dock nog människorna som ska lära sig att tänka efter för i detta fall hjälper nog inga tekniska spärrar.

I övrigt innehåller texten några formuleringar som inte riktigt håller sträck men där tanken tillräckligt bra kommer fram så dem går jag inte vidare in på.

Tack än en gång till deltagarna i Lovisa för en trevlig diskussionskväll.