torsdag 15 april 2010

Digital Economy Bill

Storbrittanien godkände snabbt sin Digital economy bill för någon dag sedan. 189 röster var för, 47 röster var emot och 419  var inte närvarande vid röstningen. Tydligen är det så att starka marknadskrafter (läs musik- och filmidustrin) lobbar igenom dessa lagar medan politiker inte har kompetensen att först vad de egentligen medför. Eller?
En paragraf i det nya lagpaketet ger brittiska staten rätt att blockera webbplatser som antingen bryter eller kan tänkas bryta mot brittiska upphovsrättslagar. Lagen kommer dessutom göra det möjligt för brittiska myndigheter att stänga av personer från internet om de ägnar sig åt olaglig fildelning eller andra aktiviteter som bryter mot de brittiska upphovsrättslagarna.
Vilket betyder att lagen bra kan användas för att tysta obekväma personer eller organisationer. T.ex. WikiLeaks innehåller nästan bara upphovsrättskyddat material.  Den sajten publicerade nyligen materialet som visade hur amerikansk millitär helikopterbesättning sköt ner civila, barn och press i Irak. Detta kan alltså nu blockeras från att ses från Storbritannien. Visst är Kina en föregångare på många sätt men den här delen av deras politik borde vi kanske inte tillåta att införs?

Inga kommentarer: