fredag 8 oktober 2010

(O)sakliga diskussioner

Ett flertal tidningar har börjat se efter diskussionerna på sina webbplatser på allvar berättar bl.a YLE.  HelsinginSanomat ger t.ex. användarna möjligheten att skydda sin signatur, rekommendera bra inlägg och rapportera osakligheter. Med andra ord börjar de följ samma linjer som andra fungerande forum t.ex. WikiPedia eller Youtube. Visst är det viktigt med friheten att få säga sin åsikt och visst finns det tillfällen då man måste få göra det anonymt. Däremot har vi lätt en otrevlig situation då majoriteten av inläggen saknar sakinnehåll och egentligen bara är en samling osakligheter.
Saklig debatt kan bevisligen föras fritt och anonymt. Problemet med tidningarnas debattforum tror jag närmast i att inläggena till stor del skriva av personer utan sakkännedom med starka känslor. Så har det alltid varit på insändarsidor men tröskeln att skriva ett brev är ju högre än att snabbt skriva nåt och klicka ok.
Om även medierna tog sitt eget ansvar skulle det underlätta. Alla artiklar kan inte diskuteras med samma frihet. Vissa kanske behöver en tidsfördröjning, registrering eller liknande p.g.a. sitt känsliga innehåll.  Om man som gårdagens A-talk sätter rubriken "Pakkoruotsi pois" på en diskussion, vad tror man då att tonen på inläggen ska vara? När inte heller redaktörerna behärskar mediet så är vi illa ute.

Inga kommentarer: