torsdag 13 januari 2011

Filter

"Internetfilter ovanligare i Finland än i övriga EU" står det att läsa på Vasabladets webbsidor. Att 27 %procent av de finländska föräldrarna har installerat filterprogram på datorer son används av deras barn mot 33% i medeltal är inte speciellt intressant. Att britterna ligger i topp är heller ingen överraskning. Märktes bra med ett enormt överutbud av dessa företag på BETT-mässsan i London förra året.
Den enda mening som är intressant är enligt mig "Enligt EU-kommissionen borde innehållsfilter användas mer. Programmen filtrerar bort bland annat pornografiskt innehåll, men i många fall kan de inte förhindra barnen från att komma åt sidor som till exempel idealiserar anorexi eller självmord"
Varför rekommenderar man dessa filter när de ändå inte fungerar som tänkt? Kommer man inte åt ett material kommer man åt ett annat. Kommer man inte åt det på ett ställe så gör man det på ett annat. Visst ska säkerheten vara tillräckligt hög för att, speciellt yngre, barn inte i misstag utsätts för olämpligt material. Men detta ska inte göras av maskiner och logaritmer utan av ansvarstagande vuxna. Som all annan uppfostran.

(Men filter och övervakning i alla datorer är ju bra även för att hindra vuxna att nå olämpligt material som publiceras av Wikileaks och andra olämpliga organisationer... Kunde man säga om man ville dra konspirationsteorier till sin spets...)

Inga kommentarer: