Datasekretssnämnden har slagit fast att företag får inte öppna gatuvytjänster på nätet utan tillstånd från myndighetern (t.ex. HBL 24.1). Mest kända exemplet torde vara Googles Street view. Visst är det bra att vi skyddar folks integritet men inte om man går för långt. Om detta inte är tillåtet, får då en tidning publicera bilder från gator och allmänna platser om folk på bilden kan kännas igen?
Tycker detta är att omyndigförklara människor och låta dem slippa ansvar. Nu tänker jag inte på Google utan på folk i allmännhet. Om du inte vill bli fotograferad när du gör något, gör det inte på öppen gata. (Eller kanske du ska låta bli att göra det överhuvudtaget.) Detta påminner mycket om dem som ger ut fel information på fel sätt på sociala medier och sedan skyller på plattformen att den "spridit deras uppgifter". Ta ansvar för vad du gör i alla situationer så klarar du dig bra. Gör du det inte ska vi inte ha någon omvänd "storebror ser till att ingen ser dig"-mentalitet som skydd.
Däermot är det nog bra att ha gränser för vad för slags tjänster som är acceptabla. Kolla olika "aps" till min telefon och stötte på en amerikansk aplikation. Den kopplade ihop kartor med telefonens GPS och ett register över dömda brottslingar så att man kunde gå runt i sitt kvartert och kolla upp grannarnas brottsregister. Någonstans kommer nog gränsen emot för vad vi behöver.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar