torsdag 27 september 2012

Barndomens Internet

Höll en föreläsning för föräldrar i Kapellby skola ikväll. Under diskussionen om hur barn som alltid levt med Internet ser på världen i förhållande till vuxna som levt en del av sitt liv utan kom vi fram till en intressant tanke. Kanske inte direkt ny men tänkvärd hur som helst. Är det för att vi vuxna levt barndomen utan Internet (och därför inte fått nån "uppfostran" på området) som vi verkar ha så svårt att inse att barn behöver stöd för att lära sig hur man hanterar detta medium? Precis som man behöver stöd för att lära allt annat i livet? Man har ju en tendens att spegla sin egen uppväxt i det sätt man hanterar saken med barn så i detta fall blir ju resultatet ett ignorerade. Lite som om Internet är nåt som uppstår i tjugo års åldern...

lördag 22 september 2012

Kort kommentar

Kalasinbjudan spreds på Facebook -tusentals invaderade by | Hbl.fi/nyheter

Nu ska vi undvika för enkla lösningar och förklaringar. Visst bör man tänka efter vid användning av sociala medier men orsaken till såna här upplopp finns inte där. Enbart en öppen inbjudan till ett kalas får inte folk att resa till en okänd stad och starta liknande upplopp. Inte heller en video på YouTube kan ställa till upplopp och mord utan orsakerna ligger nog betydligt djupare än så. Vi bör fråga oss vilka de är och vad vi kan göra åt saken. Inte bara sucka om "de där ungdomarna ochFacebook".

onsdag 19 september 2012

Scanningslicens

Fick igen ett intressant brev från Kopiosto angående skolors lov att använda digitalt material. Mest intressant finner jag följande formulering:

Med andra ord menar de att lärare ska rapportera allt material de använder från Internet. Blir inte detta lite jobbigt. Hur är det egentligen med öppet material? T.ex. CC-licenserat material? Får en känsla av att denna organisation än en gång tar sig större friheter än de borde. Eller tolkar jag texten fel?

(Licensvilkoren ska enligt brevet i sin helhet finnas på http://www.kopiosto.fi/digilupa men den länken fungerar inte. Antar att jag inte vågar skanna in hela brevet för då åtalas väl jag.)

Tillägg: Hittade efter noggrant sökande i en broschyr meningen: Material från det öppna Internet behöver inte stämplas.

Tidigare inlägg om licensen: http://qscwer.blogspot.fi/2011/05/scanningslicens.html
 

torsdag 13 september 2012

Föräldramöte i Helsinge

Ska hålla ett kort inlägg om sociala medier ikväll i Helsinge. Lägger upp en presentation här så kommer jag åt den. Finns även på Google docs/-drive. Och på min dator. Och på ett usb-minne.


(Med tanke på att datumet på första sidan blev ett halvår fel så är det bäst att inte lämna nåt åt slumpen...)

tisdag 11 september 2012

Smart Linux

Tillbringade idag dagen i Vanda på Smartboard dag med Linux som tema. D.v.s hur fungerar dessa Smartboards produkter tillsammans med Linux. För egen del är jag inte så intresserade av dessa interaktiva tavlor. Jag tycker det finns betydligt mer användbara och kostnadseffektiva verktyg och att inlärningskurvan är allt för brant. Problemet med Linuxanvändningen i detta fall är närmast de lärare som tagit sig upp för den kurvan och verkligen byggt upp undervisningen med detta verktyg. För dem tror jag det spelar en roll att Smart-dokumentkameran inte kan tala direkt med Notebook utan man måste spara in och infoga bilden för att få samma effekt. Eller att Mathtools inte finns att få utan man hänvisas till t.ex. Google docs. För sanningen är den att just nu kommer uppdateringarna för Linux lite senare än för Windovs. Att detta har att göra med att det kommer grundliga uppdateringar för Linux två ggr i året medan Windovs ger ut nya varianter med fem, ibland mera, års mellanrum är en annan sak. Eller?
Egentligen borde detta verkligen tas i beaktande. För inte är Smartboarden en fristående produkt. Man borde väga alla fördelar och nackdelar tillsammans när man väljer system. För den vanliga användaren är det nog viktigare med ett stabilt och användarvänligt system än att alla finesser i Notebook finns tillgängliga. Efter dagens presentation av kommande Notebook 11 är jag säker på att Linuxversionen vinner. Utom just för gruppen som tidigare nämndes...
Intressant vore att få en grupp som aldrig använt Smartboard tidigare, dela dem jämnt mellan Linux och Windows (och Mac) för att se vem som är nöjdare. Folk som har vant sig vid ett system ser ju oftast detta som det rätta och har svårt att byta. Först när man fördomslöst provat kan man avgöra. Till saken hör ju att dagens läge inte säger allt.  Idag såg vi med Spanien som exempel hur Linux  användningen ökat och redan nu är det stora mängder användare. Med lite tur kommer förhållandet att vända och vi i framtiden kommit ifrån Microsofts monopol. Då kan det hända att det är för
Linux som finesserna utvecklas.
Lite tycker jag att det är lustigt att min önskan från förra Smart-dagen gått i uppfyllelse. ( http://qscwer.blogspot.fi/2010/06/smart-dag.html) Då stod jag där och sade att det borde gå att integrera andra webbtjänster i Notebook. Nu går det. Hela webbläsaren kan bäddas in och olika "widgets" kan även användas för ändamålet. Ett mycket bra utvecklingssteg.

tisdag 4 september 2012

Behövs förlag?

Under en diskussion om utveckling av bl.a. lärarfortbildning reagerade jag på att även när vi i skolor tänker i nya banor så gör vi det inom gamla ramar. Friskt tänkande med coaching varvas med gamla frågor om fortbildningar ska ordnas på "arbetstid" eller inte och om den som utför arbetet ska ta tjänstledigt från sin undervisning eller inte. Saker är nu som de är men det som jag egentligen funderade på är läromedel och förlag. Behöver vi förlagen? På samma sätt som det är (tjänstlediga) lärare som drar fortbildningar för en ganska långt +-0 ersättning är det väl till största delen lärare som producerar läroböcker? Varför ska de ta vägen via ett förlag? Lika konstigt som skolor som beställer fortbildningar av företag som betalar en lärare för att dra den. Varför dessa mellanhänder? Bevisligen går det ju att producera läroböcker med crowdfunding trots lite konstiga lagar om penninginsamling. Eller producera matteböcker under ett veckoslut som ett samarbetsprojekt.. Någon större ekonomisk vinst kommer knappast nån att göra på läromedel. Åtminstone inte finlandssvenska. Varför inte dra nytta av det? Skapa material som är fritt tillgängligt, kan uppdateras och användas som man i skolorna finner bäst. Producerade på ett för författarna givande sätt trots att ingen blir rik.