söndag 17 mars 2013

Win8 på en vecka

Har nu använt Windows 8 en vecka och detta är min åsikt så här långt. Använder en Asus Ultrabook, Intel i5, 4 mb ram, touchscreen. Efter första dagen var jag beredd att idiotförklara den som kommit på hela idéen. Hittade ingenting. Idag är jag lite mer positivt inställd om än inte helt övertygad.  Sätter ner några tankar i punktform. Mer eller mindre lösryckt.


  • Lätt att ta ibruk. Några minuter efter första start var datorn igång.
  • Vid ibruktagande mer eller mindre kräver den att man har eller skapar ett Windows livekonto. Man kan även ha ett lokalt konto men har inte provat detta.
  • En inte helt ny Brother-skrivare (nätverk) hittade den utan problem och laddade snällt ner drivrutinerna från Windows-update.
  • När datorn uppdateras kräver den att man startar om den. Räcker inte som tidigare att man stänger av och startar nästa gång man ska ha den. Bra på så sätt att man slipper tvingade omstarter då det verkar komma uppdateringar ofta. Efter 48 timmar startar den om automatiskt.
  • Snabb uppstart. 5-10 sekunder så är den klar för användning.
  • Lite tycker jag att man ändrat för ändrandets skull. Efter lite googlande hittade jag nog allt man behöver men t.ex. avsaknad av startknapp gör en lite konfunderad. Tips till nybörjare. Peka med musen uppe i högra hörnet. Där hittar du allt du tidigare sökt under start.
  • En VPN tunnel öppnas med inbyggda verktyg utan problem.
  • Nu talar man inte om program utan appar. Finns en del i Store men program kan förstås laddas ner på vanligt sätt också. Användarvänligheten är låg i Store. T.ex. det att man gömt sökfunktionen gör att det till en början ser ut som om man bara kan ta de appar som föreslås. Tips: Windowsknappen + q öppnar sökrutan.
  • Favoriserar win-program.Kan t.ex. inte öppna en fil med Firefox genom att högerklicka på den och välja öppna med. Då gäller IE. Kunde inte heller ta ibruk mitt Skypekonto utan att knyta det till Windows Live.
  • Touchscreen på en bärbar är ganska meningslöst. Klottig skärm av fingervtryck. Ända praktiska nyttan är vid presentationer då man kan klicka på skärmen för att hoppa till nästa bild.
Slutvitsord så här långt. OK. Vare sig bättre eller sämre än tidigare versioner i min användning. Förnyelsen kommersäkert mer till sin rätt på en platta.

4 kommentarer:

Anna sa...

Vi köpte en touchscreen-asus just innan vi flyttade. Den har också windows8, men vi använder bara linux. Jag håller inte med om att touchscreenen är meningslös, ifall man har en riktig mus är den kanske det men i alla fall för mig går det betydligt snabbare att använda touchscreenen än pekplattan när jag surfar. Och så har den en stor fördel - om två använder datorn samtidigt behöver man inte säga "klicka där" åt den som hanterar musen, man kan göra det själv ;)

Joakim Granqvist sa...

Tack för den infon. Funderade lite på hur bra pekskärmen fungerar med Linux i botten. (Vad använder ni?)

Anna sa...

Jag måste fråga Jens. Vi har tydligen xubuntu 12.10, och han nöjde sig inte med att berätta det:

15:44
jens: Vad jag har läst fungerar ubuntu mycket bättre än xubuntun

jag: inte har det väl varit något strul med screenen?

jens: Så om man vill satsa på touchscreenen, sku jag gå för ubuntu
15:45
Int i sig, den fungera helt av sig själv, men själva programmen förstår ju sig inte på den så bra (t.ex. att scrolla som i ipaden går ju inte etc)

jag: ok, men inte har det väl varit så mycket problem med xubuntun heller?
15:46
borde det gå att scrolla som med ipad om man har ubuntu?

jens: Vi har alltså xubuntu som använder den traditionella skrivbordsmetaforen, medan ubuntu har ett nytt system (kallas för unity) som är mera lämpad för touchscreens.
15:47
Kan int säga eftersom jag int har testat, det finns någå fina videon på youtube men man vet ju int hur mycket de har hackat för att få det att fungera
15:48
jag: OK, tack ska du ha! Jag satte en stark och en svag öl i kylskåpet :)

jens: Tack! ;)

jens: Men det kan löna sig att vänta några veckor tills ubuntu 13.04 kommer ut, den kanske har ännu bättre integration av touchscreens

Anna sa...

Ja och sen ännu en åsikt helt av mig själv, inte av Jens. Orsaken till att jag hellre använder pekskärmen när jag surfar är att jag blir irriterad på att pekplattan tror att jag vill klicka någonstans medan jag skriver. Alltså om man nuddar vid den med någon kroppsdel, t.ex. magen brukar vara ett problem när jag ofta ligger i soffan och surfar. Men det problemet löser sig ju av att "disable touchpad while typing" MEN då tar det alltför många millisekunder från att den fattar att man vill ta i bruk den igen om man slutar skriva. Pekskärmen reagerar ju genast men pekplattan först efter en stund.