lördag 26 oktober 2013

Bokdumpning

Nya böcker dumpas allt snabbare kunde man läsa på Yles svenska webb idag. Det var förlag som på bokmässan beklagade sig om det hårda kulturklimatet och att nya böcker allt snabbare hittas i realådan och till och med bränns upp då de inte säljer. Intressanta att man i hela historien sätter likamed-tecken mellan bok och papper. För nog är det ju så att de flesta problem de tar upp hänger ihop med ett föråldrat begrepp om vad en bok är och hur den ska konsumeras. Vem har sett e-bokbål? Av ekonomiska skäl eller andra?
På nåt sätt blir bokförlag tydligen lika förvirrade som tidningshusen av att vara tvingade att förnya sig att man slår knut på sig själv. Som VBL som erbjuder provexemplar på den nya papperstidningen i tabloidformat som e-tidning...
Lite nytänkande är nu ett måste. Kanske vi vill ha kvar pappersboken i nån form. Ge folk en e-version på köpet. Låt folk som vill ha pappersversion efter att den lilla upplagan som tryckts tagit slutbeställa den och tryck nya efter beställning. I dag tar detta inte många dagar och de kan ju få en e-bok på köpet att läsa under tiden. Men gör något även om ni inte vågar ta steget fullt ut  så att vi har nåt att läsa i framtiden också. Det är innehållet vi i första hand vill ha. Formatet är sekundärt.

Inga kommentarer: