måndag 21 november 2016

Arbetstid för lärare

OAJ / FSL bl.a. har tagit upp frågan om lärares arbetstid. Med tanke på att öppna för årsarbetstid iställer för den nuvarande rätt föråldrade USK:en. Bra så. Lite funderar man ju om det är ett bra läge att öppna för förhandlingar nu men annars på tiden. Undervisningen är ju inte allt mer. Kommer säkert att bli en utmaning att komma överrens om vad som ska ingå i tiden och hur det ska räknas. Det tänker jag inte ens gå in på, önskar bara lycka till.
Dock hoppas jag man lyckas behålla de bra delarna, de som faktiskt andra yrkesgrupper kunde ta efter. Kontorsarbetstid måste vara det minst effektiva sättet att göra saker. Istället den gyllene "treenigheten".
1. Arbete som bör göras på plats en viss tid. (Möten, undervisnig t.ex.).
2. Saker som är beroende av andra. Här bör så stor del av personalen vara tillgängliga samtidigt, (Inte nödvändigtvis fysiskt närvarande på samma ställe men med tanke på att skolor nog inte är de bästa på distanssammarbete så kanske det är bra. "Corehours" brukar det kallas kanske? (Samplanering med andra lärare, elevårdsarbete o.s.v)
3. Övrigt. Gör när du vill bara det blir gjort. (fortbildning, förberedelser.)

Förenklat har väl alla utom två redan funnits. Så bara man inte ger sig inpå att övervaka allt för mycket så ska nog resten kunna bli bra också. Rent av så bra att andra brancher kunde ta efter. För ärligt talat, ingen tror väll att åtta timmar i sträck, 8-16, är ett effektivt sätt att jobba? Bara ett sätt som är lätt att övervaka,

Inga kommentarer: