onsdag 16 november 2016

Likgiltighet det nya familjevåldet?

Helsingfors stad har nu bestämt att kampanjen som likställer mammor som tittar på skärmar med familjevåld ska fortsätta. På samma sätt som med västmetron är det tydligen svårt att inse att "nu blev det fel".
Här ett exempel på en del av kampanjen:

En mamma tittar på ett sms och vips kommer en korp och för bort hennes barn... (Jo, enbart mammor eftersom pappor "ofta är helt borta ur barnens liv")

Förutom att göra mammor till syndabockar har man alltså lite tillpetsat lagt likhetstecken mellan att titta på sin telefon som att misshandla sina barn. Galet.
Men stöd fås från fler håll.
Nu vet jag inte hur grov negligering man tänker på. Visst, barn kan fara illa av det. Men att på det här sättet peka ut föräldrar (ja, det gör man även om det kanske inte var meningen) och anklaga dem för nåt så allvarligt är inte ok.

"Det är en arbetsgrupp med representanter från många håll i staden som har godkänt kampanjen. Arbetsgruppen grundades 2011 och har medlemmar från både socialverket, utbildningsverket och utomstående instanser som polisen och skyddshem"

Hur det här gruppen kommit fram till att detta just nu ska ha en kamanj på detta sätt vet jag inte. Men välplanerad är den nog inte. Kan vara att detta är ett problem på nån nivå. Att det dock skulle vara mammor och sociala medier som är roten till det onda betvivlar jag. Kanske ett samhällsklimat med strävan efter längre arbetsdagar, mindre ledigheter samt sämre dagvård och utbildning är ett större hot? Samt varför är telefonen värre än nåt annat? Misstänker att arbetsgruppen saknat nån kompetens och handlat på känsla. För man "vet ju" att det är så?

Hur som helst. Det ända rätta vore att dra tillbaka, erkänna att det blev fel, fundera vad man egentligen vill säga samt, om det behövs, säga det.

Tills dess kan vi klistra dessa på telefonen för säkerhets skull.Inga kommentarer: