onsdag 18 februari 2009

Rättigheter och övervakning. Konsekvenser?

Jan Svardhagen meddelar i ett inlägg på sin blogg IT & Etik att han lägger ner den och sin föreläsningsverksamhet inom området. Han motiverar sitt beslut med bl.a
"Vi ser idag starka krafter politiska såväl som kommersiella som alltmer driver projekt som bygger på ökad kontroll och övervakning av internet såväl som våra unga. När det gäller våra unga så har dessa krafter helt slutat att fokusera på människan utifrån ett humanistiskt perspektiv och istället valt att lyssna på de krafter som ivrigt vill reglera, diktera och bestraffa de som idag står för nytänkande, demokrati och stor omtanke."
Kom att tänka på saken då jag läste "Skydda ditt barn på internet" . Reagerade bl.a över hur mycket den fokuserade på övervakning samt den reklam som Symantec fick. (Förlaget som gett ut boken deltog också i programmet under Svenska motsvarigheten till informationsäkerhetsdagen tillsammans med bl.a just Symantec och Microsoft...)
Skrämmande om företag som dominerar marknade ska få berätta vad vi får och ska göra. Samma ser vi vad gäller IPRED, LexNokia och pågående rättegången mot PirateBay i Sverige. Lagar och regler skapas inte för att skapa ett kraftfullt och socialt fungerande samhälle alla gånger.
Missförstå mig inte. Brott är brott och ska bekämpas, även om det försigår på Internet. Dock kan vi inte gå mot ett samhälle som bygger på total övervakning och helt förbiser den enskilda individens rättigheter för att stora företag inte ska flytta eller, som musikindustrin, behöva anpassa sig till den tid vi lever i.
Hur skulle det se ut i dag om vi gett efter för dem redan vid C-kasetten? (Den skulle ju sänka musikbolagen eftersom man kunde sprida och kopiera musik hur som helst.) Nöjt oss med radio och slutat utveckla tekniken?
I dessa lägen gäller det för oss alla att tänka själva och inte svälja allt vi hör. Ett samhälle där företag och deras organisationer har samma, eller t.o.m. större, befogenheter att övervaka oss än polisen kan väl ändå inte vara lösningen på alla problem?


Inga kommentarer: