söndag 8 februari 2009

Stulen nätidentitet

I dagens tidning kan vi läsa om falska identiteter som skapats på IRC-gallerian med hjälp av stulna bilder från Facebook. Denna profil har sedan använts för att skicka kränkande meddelanden i annan persons namn.
Som sig bör har detta polisanmälts och polisen säger sig också ta såna anmälningar på allvar. Hoppas det verkligen är så för det är på tiden att alla säger ifrån att sånt här beteende inte är acceptabelt. Även berörda comunitys kunde gärna ta sitt ansvar i dessa fall och inte bra plocka bort anmälda profiler och sidor. Bilderna från Facebooken ägs ju av Facebook efter att de publicerats där. De har alltså stulits därifrån och mot alla regler publicerats på IRC-gallerian. (Man kan ju inte ha rätt att publicera stulna bilder eftersom man vid publicerandet godkänner att bilderna är ens egnea eller att man har tillstånd?) I detta fall borde det ju inte vara speciellt svårt för dem att bevisa att så har skett om man samarbetar lite.
Vore på sin tid att också dessa nätgemenskaper visar att sånt här beteende inte accepteras. Kanske den signalen bättre skulle gå hem hos individer som fått för sig att man kan bete sig hur som helst bara för att man rör sig på nätet.

Inga kommentarer: