onsdag 4 februari 2009

Tid på Internet



Hem och Skola kom ut med statistik insamlat från skolbarn.fi om hur mycket tid föräldrar tror deras barn använder på Internet. Kurvan skiljer sig inte så mycket som den i undersökningen om hur många som använder Internet som gjordes av WII i slutet på förra året.
Det intressanta är väl ända egentligen till vad tiden används. Detta blir ju lätt en definitionsfråga. Som bra exempel kan tas det inslag som fanns i dagens TV-nytt. Inslaget filmades delvis i vår datasal under en lunchrast och speakades in som "Elever som fördriver tiden i datasalen" samtidigt som skärmarna tydligt visade att det eleverna jobbade med var informationsökning, presentationer och texter. Det är knappast detta som barn och ungdomar fördriver tiden med?
Hur räknar man egetligen tiden för Internetanvändning? Om jag tänker på egen användning så är jag "på Internet" om jag Skypar med någon? Borde den tiden begränsas på något sätt så att jag istället talar i telefon en del av tiden? Borde man på samma sätt begränsa tiden för annan kommunikation så att man inte får använda forum på Internet utan måste göra samma sak på andra sätt? Eller borde vi ta det på samma sätt som t.ex. tv-tittande? Se på det som är någon poäng med att se, det kan vara lärorikt, underhållande eller vad som helst men skippa slötittandet där man bara degar framför tv:n av gammal vana?
Om man omvandlar tidsanvändning och ändamål till aktiviteter som också personer med mindre nätvana kan identifiera sig med så är det lättare att använda sunt förnuft.
Samma kunde gälla lagen om grooming som tydligen jobbas fram i Finland som bäst. Visst är det bra att samhället visar att detta inte är acceptabelt men risken finns ju att nån på allvar tror att man kan lagstifta bort detta problem och sedan inte behöva göra mer åt saken. Hur skulle det lyckas nu om det inte lyckats förr?

Inga kommentarer: