Idag träder IPRED-lagen i kraft i Sverige som ger upphovsrättsinnehavare rätt att kräva identifieringsuppgifter av Internetleverantörer för att spåra datorer som laddar upp eller ner upphovsrättsskyddat material.
I finland vill vi ju inte vara sämre med att skapa tveksamma lagar så nu har Åbo hovrätt slagit fast att det är olagligt att surfa på grannens oskyddade trådlösa nätverk. Intressant att man kan bli dömd för ett brott man inte är medveten om att man begår. Hur är det om man sitter på ett café med gratis WLAN men i misstag ansluter till nätet från våningen ovanför? Eller som vi har det här på skolan. Vi har ett eget WLAN som vi vill använda eftersom det bara är genom det som vi når resurser i det egna nätverket. Tyvärr har vi i närheten ett trådlöst nätverk (som dessutom heter default) som datorerna allt för ofta ansluter till. Vi är alltså brottslingar här, erkännes.
Vore det inte på sin plats att man innan man kommer med liknande lagar och domar försöker skydda folk från att begå brott i misstag? Alla routrar kanske borde levereras med ett färdigt inbyggt lösenord Detta skulle göra det omöjligt att ansluta i misstag, även om lösenordet vore samma i alla burkar. På samma sätt borde vi komma ihåg att för några år sedan var det inte olagligt all ladda ner material. Att därifrån på några år gå till att ge upphovsrättsinnehavare polisiära rättigheter gör inget gott för folks förtroende för rättsväsendet.
Snart tror jag att rättsväsendet bygger på samma sorts fakta och logik som Liza Marklunds krönika om fildening. Det att all fakta var total lögn och keybordistens inlägg "Det fungerar ju i Kina" säger en hel del.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar