onsdag 8 april 2009

Föräldradiskussion

Ska diskutera IT-användning med föräldrar i Degerby skola idag. Denna gång har skolan elever i årskurserna 1-6.
Tänkte igen börja med det tyska klippet som jag tycker beskriver en del ganska bra. Saker finns där, vi kan inte låsa in oss och förneka det så vi är tvungen att lära oss (och framför allt barnen) hur man klarar sig i livet. Inget nytt med det. Som det saden på radion i morse: Man har alltid lärt barn hur man klarar sig i trafiken, hur trafikljus fungerar. Samma sak gäller med nätanvändning. Man måste ta tid att sätta sig ner och tillsammans diskutera hur det fungerar. Problemet är ju bara att trafikljus är ganska konstanta, de har funnits när vi själva var unga och ganska sällan försöker nån lägga ut falska trafikljus för att lura ut folk på vägen.
Därför tror jag att såna här diskussioner kan fylla sin funktion. Tillsammans fundera och titta på vad man lite gör på nätet, varför och vad man bör tänka på. Då är det lättare att förstå och kunna diskutera.

Tänkte titta lite på följande saker:
Tidsanvändning och till vad den används.


Statistik från Skolbarn.fi

Exempel på "barn-sajter"
Buu-klubben
Miniclip

De mest omtalade gemenskaperna för tillfället
Facebook
IRC-galleria

Spel
WoW
Travian
HabboHotell

Fildelning och lagar brukar också komma upp eftersom det ständigt är på tapeten i medier. Eftersom jag inte är jurist brukar jag försöka undvika detta och istället fundera på etiska sidan av samma mynt.
BitTorrent
PiratBay

Inga kommentarer: