måndag 21 december 2009

Sack the net nanny

Sack the net nanny, talk to your kids säger Howard Rheingold i ett blogginlägg och i det här faller är det bara att hålla med. (Gäller alltså inte nån debatt om skatteavdrag för hushållstjänster utan om den skrämselpropaganda som emellanåt sprids  av myndigheter på nätet.) Som många gånger tidigare påpekats finns det en räddsla bland vuxna för en teknologi som ungdomar behärskar bättre än vuxna. Därför bör vi komma ihåg behovet av tillit och kommunikation och inte censur. Det gäller att inte falla i fällan med överdrivna faror. Vi bör visserligen lära ungdomar att skydda sig men vi måste göra det med öppna ögon och realistiska världsbilder. För trots allt, den som i framtiden vill vara en produktiv medlem av vårt samhälle bör behärska de kommunikationsmedel som finns och det lär man sig inte genom att få dem blockerade utan genom att få hjälp med att förstå dem.

Megamix

Jag har alltid gillar svenskarnas inställning till användarinteraktivitet och kreativitet på det statliga tv-bolaget. Här ett bra exempel, Megamix, som UR håller på att skapa. Just nu kan du klippa din egen version av "Jakten på Amazonas öga" men i framtiden ska du även kunna klippa eget material.

icloud

Som de flesta säkert hört flyttar mer och mer av det du tidigare hade i din dator ut på nätet. Både vad gäller program och lagrade filer. icloud är ett försök att skapa ett virtuellt skrivbord. Du loggar in på sidan och sedan, oberoende av vilken dator du jobbar på, har du alla program och filer i din webbläsare. Ett helt ok försök men tyvärr är den än så länge ganska långsam (och ganska Internet Explorer inriktad). Värt att hålla ögonen på dock.

onsdag 16 december 2009

Film på länkskafferiet

Länkskafferiet har ju länge varit en bra samling material. Bland deras filmer finns också ett och annat guldkorn, t.ex. denna om Källkritik med hjälp av Wikipedia. Lite lång och långsam kanske och jag är inte speciellt förtjust i att jämföra Wikipedia med kommersiella uppslagsverk eftersom de fungerar så olika. Exemplet som tas upp om att saker i en artikel får oproportionerligt stor plats är ju inget speciellt för Wikipedia utan en brist i nästan alla uppslagsverk.
Frånsett det kan det vara bra att ta sig en titt och fundera på vilka möjligheter just Wikipedia ger och hur använda uppslagsverkets diskussioner, historik och andra verktyg för att lära sig källkritik. Det gamla tricket att kontrollera olika språkverisioner för att få olika synvinklar på saker är ju intressant även med tanke på språkdebatten här i landet. Det om nåt är väl en orsak att lära sig flera språk.

Bestämmanderätt

Hade förra möjligheten att delta i två mindre officiella men inte dess mindre intressanta tillfällen. Dels åt vi lillajulsmiddag med freelance Fronterfortbildare, dels hälsade jag på hos Nomadskolan och tipsade lite hur de kan använda Fronter i sin verksamhet. Efter dessa tillfällen kan jag inte förstå hur skolor och undervisning i många avseenden kan vara så förlegade som de är idag. Kunskapen och vissionerna hos lärarna finns ju bevisligen. (Visserligen var det kanske inte riktigt ett representativt genomsnitt av lärarkåren som deltog men ändå.)
Enda jag kan se att det är i skolornas ledning det brister. Från rektorer och uppåt. Som det nu är sitter tydligen beslutsfattare på poster som bestämmer över skolornas verksamhet utan att kunna fatta riktiga beslut gällande nutid och framtid. Att sedan facket sätter käppar i hjulet för kreativa lösningar av skolor och lärare p.g.a. föråldrad inställning gör inte saken bättre.

torsdag 10 december 2009

Facebooks inställningar

Facebook har sedan några dagar tillbaka ändrat på sina inställningar för hur du bestämmer vem som ser vad av dina uppgifter och vad du publicerar. Det mesta liknar tidigare inställningar men lite nyheter har tillkommit.

 Mest verkar det som om FB försöker få dig att publicera så öppet som möjligt. Ibland kan det dock vara bra att begränsa sig lite om man vill utrycka sig fritt. Annars kan man hitta sig i den här situationen.

Även om meningen med social media är att umgås och dela med sig behöver, och vill, ju inte alla se allt.

onsdag 9 december 2009

Källkritik

Anette Homqvist från Kolla källan, Skolverket om källkritik och upphovsrätt på nätet. Hur kolla vem som skrivit texter på Wikpipedia? Vad kan man utläsa ut en webbadress? Hur vgöra källors tillförlitlighet? Varför överhuvudtaget ange källor / kräva att källor anges?
Inte så utsmyckad föreläsning men något som varje lärare borde bekanta sig med så att vi kom ifrån det vilda "googlande" som många skolarbeten består av. En viktig poäng kommer genast  i början, nämligen att källkritik inte är något eget ämne utan hör till alla.


Kan vara på sin plats att kolla upp Jamando och Creative Commons som nämns i diskussionen på slutet om du inte känner till dem från tidigare.