måndag 1 februari 2010

Arbetstagare och Facebook

Vanda vill att personalen ska (kunna) använda Facebook och andra sociala medier. Chefredaktören för webben vid Vanda stad Eevali Kontio tycker att staden inte har råd att missa en sådan informationskanal. Informationschef Satu Tyry-Salo i Esbo är inne på samma linje. Detta kan knappast ifråfasättas. Men frågan är ju hur åsikterna bkan vara så olika. I Kyrkslätt som ligger precis bredvid stängdes tillgången till FB av för ett tag sedan eftersom det överbelastade nätet och man ska "jobba på arbetstid" (Den har dock öppnats igen.) Samma i Vasa, Karleby...
Kan det vekligen vara så stor skillnad på näten? Eller har vissa kommuner så mycket sämre arbetsmoral bland sina anställda? Tror inte det. Jag tror att sanningen ligger i titlarna på dem som bestämmer. Där det spärras är det teknikmänniskor (som tydligen missat den sociala biten) som bestämmer. T.ex.stadens it-planerare (Karleby), It-chefen (Vasa). Där man försöker få till en vettig användning är det andra titlar som uttalar sig. Chefredaktören (Vanda), Informationschef (Esbo).
Här visar det än en gång på den gamla sanningen. Ska vi gå framåt ska tekniken jobba för människorna, tekniken ska inte bestämma vad folk får och inte får göra.

Inga kommentarer: