onsdag 3 februari 2010

Unga prostituerar sig på nätet

Läsvärt inslag om att verkar bli vanligare att barn och unga visar sina kroppar inför en webbkamera och att vuxna betalar för att titta. Detta är troligtvis en av dessa saker som drabbar ganska få, och vi inte ska få panik av, men trots allt är det en allvarlig sak som vi bör vara medvetna om att finns.

"Ersättningsnivåerna kan ibland vara förfärande låga. De blir lägre i takt med låg ålder på offren. Kommer man ner i elva, tolvårsåldern så kan det handla om elektroniska husdjur, påfyllning av mobiltelefonabonnemang, alltså väldigt små summor. Det finns också exempel som egentligen inte är ute efter ekonomisk ersättning utan det handlar om bekräftelse som man vill ha, En av konsekvenserna när de lägger ut det här på nätet eller när man säljer en sådan här webcam-show är att gärningsmannen troligtvis kommer att spela in det här och lägga ut det på nätet eller åtminstone har möjlighet att lägga ut det på nätet. Görs det så finns man där för alltid" säger kriminalinspektör Björn Sellström.

"Det är ganska vanligt att det här eskalerar, har man börjat med att skicka en ganska oskyldig nakenbild så kan de bilderna användas i utpressningssyfte för att man ska visa grövre bilder eller filmer så småningom. Då sitter ungdomarna fast" säger Åsa Landberg på Rädda Barnen .

Här berättar Daniel sin historia. i ett inslag från Sveriges radio.

Inga kommentarer: