tisdag 4 maj 2010

Frihet under ansvar

Höll en elevdiskussion, kombinerat med lärarfortbildning, om sociala medier på Sarlinska skolan förra veckan. Ikväll fortsätter jag med samma tema i Munksnäs. Denna gång för Hem och skolas räkning. Jag vet inte hur stor praktisk nytta såna här punktinsatser har men  åtminstone tar jag upp saker för diskussion. Att saker ignoreras gör sällan nåt bättre och Internet skiljer sig knappast som medie sist och slutligen speeciellt mycket. Stig Roland Rask sade en bra grej : "Material som distribueras på detta sätt är inte behäftade med speciella trovärdighetsaspekter eller andra gemensamma drag. På samma sätt som vi inte kan utgå ifrån att texter som levererats via postlådan, faxen, brevduvor, cykelbud eller ridande ordonnans med automatik bär på speciella egenskaper när det gäller trovärdighet."
Vi är alltså även här tvungna att tänka själva. En sak som fick mig att fundera var HBL:s stafettkarnevals sajt. Här går man totalt okritiskt ut med uppmaningen "Har ni skrivit några bra hejarklacksramsor? Skriv in dem under dina bilder eller skicka till ...", "Hur går det till på era hejarklacksträningar? Skicka in mms-bilder med din telefon och kommentera andras bilder. Du kan också ladda upp bilden via datorn" o.s.v.. Jag tycker det är en trevlig ide men vore det inte bra här om tidningen hade passat på att fundera lite vad man bör tänka på vad gäller att publicera bilder på andra människor och upphovsrätt ? (är alla ramsor faktiskt skrivna helt av den som publicerar den?)
Samma tidning tycker ju om att leta reda på negativa detaljer i Facebook och slå upp dem stort. Kanske man nu kunde föregårr med gott exempel?

Inga kommentarer: