En lärare här på skolan satte igång ett projekt om andra världskriget med eleverna i åttonde klass. Tanken är att åstadkomma en wiki med hjälp av Wikispaces. Eftersom verktyget är mycket lättanvänt så går det ganska lätt att komma igång rent tekniskt. Instruktionerna gick ut på hur man editerar en sida samt hur diskussionerna fungerar. Efter en kort information om vad eleverna förväntas åstadkomma var de igång.
Två saker måste vi dock ta ett steg tillbaka för att gå igenom. Det första var när eleverna kom till insikten att man egentligen inte kan editera en sida på två ställen samtidigt (eller åtminstone blir det krångligt). Detta är ju egentligen inte heller tanken. Meningen är ju att gruppen, som i detta arbete ska åstadkomma en sida om ett givet tema, ska samarbeta och skriva saker tillsammans. Istället för att sitta vid varsin dator och skriva en del per person använder man diskussionsverktyget för att resonera sig fram till vad man ska skriva. Genom detta och andra gruppers kommentarer kommer man sedan fram till vad som bör ingå i texten.
Det andra som krävde lite mera genomgång var användningen av andras material och hur göra källhänvisningar. Detta blir ju på ett bra sätt aktuellt eftersom wiki:n är öppen för alla och hur kan man isåfall använda andras material och framför allt, hur göra hänvisningar?
Första svaret är ganska enkelt. Man får ju så klart använda egna bilder och texter och sådant material man fått lov att använda. Egna bilder från andra världskriget har man kanske lite begränsad tillgång till. Under det här arbetet hinner vi inte heller be om att få använda material utan håller oss till sådant som är publicerat fritt tillgängligt. I detta fall närmast material publicerat under Creative Commons licens som t.ex. material på Wikimedia . På det materialet står det klart och tydligt vad man får använda det till. I korthet finns det sex kategorier:
by = erkännande
by-nd = erkännande, inga bearbetningar
by-nd-nc = erkännande, inga bearbetningar, icke-kommersiellt
by-nc = erkännande, icke-kommersiellt
by-nc-sa = erkännande, icke-kommersiellt, dela lika
by-sa = erkännande, dela lika
Här hade jag tänkt skriva mera ingående om detta men det har Mathias Klang gjort på ett ypperligt sätt på sin blog Techrisk. Istället nöjer jag mig med ett exempel. Om jag vill använda bilden om Ebbes kraftstation på Wikipedia klickar jag på bilden, kollar vilken licens den är publicerad med (erkännande, dela lika) samt vem som skapat den och skapar en hänvisning som ser ut så här. Ebbes kraftstation av Tanzania (CC by-sa). Texter följer samma principer. Gäller det Wikipedia kan man följa dessa instruktioner gjorda av Maria Linder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar