tisdag 30 november 2010

Lärare i Sociala medier

Lyssnade på radion imorse på väg till jobbet. Två höga poster inom utbildningen och en lärare uttalade sig om elever och lärare kan vara vänner på Facebook. En motivering var att det inte går eftersom det inte är meningen att lärare och elever ska vara vänner på fritid. Här kanske man tar begrepper vänner lite på för stort allvar. För är det så att det inte är meningen att ha kontakt utan för skolan, eller att man favoriserar vissa elever, så kan ju inte heller lärare bo på det ställe skolan finns (tänk om man råkar på elever på fritiden) för att inte tala om lärare som fungerar som idrottstränare. (sånt måste ju få ett slut). Inte vill man väl att lärare isolerar sig på det sättet från samhället så varför på Facebook?
Problemet som jag ser det är inte vem man har som vänner utan hur man beter sig. Lärare, och andra vuxna, har en skyldighet att bete sig som ett föredömme för barn och unga i alla sociala sammanhang. Jag har en känsla av att det är detta ansvar man vill komma undan som lärare/vuxen och detta problem med opassande beteende man på ett enkelt sätt vill komma undan som skolchef eller liknande.
Tack och lov är det inte så enkelt. (Om vi slutar sätta =-tecken mellan FB och sociala medier märker vi t.ex. att Twitter-twittringar följs av den som vill om man inte aktivt begränsar det. Kräver vi sånt sätter vi ganska långt munkavel på folk)

Inga kommentarer: