lördag 18 februari 2012

Filter är ju inte ens lösningen på tobaksproblemet

Twittrade om den artikeln om "Nätporr är vardag för barn" och konstaterade att visst är det ett problem men är filter lösningen på allt idag? Fick snabbt ett svar som slog huvudet på spiken på sitt sätt. "Filter är ju inte ens lösningen på tobaksproblemet!".
Filter på cigaretter gjorde dem inte speciellt hälsosamma och minskade definitivt inte på rökande bland unga. Däremot lurades många av detta (precis som light-cigaretter) att tro att allt var ok. Samma gäller filter på datorn. Inte gör det alla gånger saken värre men är det en lösning?
Så när "Väestöliitto" sent omsider tydligen insett det som alla som jobbar med ungdomar vetat i tio år konstaterar de att "En utredning som EU-kommissionen gav ut i fjol visar att finländska föräldrar är sämst i EU på att använda webbfilter"  när de egentligen borde säga "använder minst nätfilter". För inte kan vi filtrera bort saker så enkelt och få dem att försvinna. I så fall hade vi ju hittat lösningen redan tidigt i artikeln. "Enligt lagen är nätporr förbjudet för barn och unga under 18 år"
Synd att de går i denna fälla för problemet de lyfter fram är stort och måste tas i. Lösningen de förespråkar har tyvärr bara samma effekt som filter på cigaretter är jag rädd. Det skapar en falsk bild av att problemet är löst. Däremot behövs mera arbete som det man tydligen sysslar med på Laanila-skolan i Uleåborg. Jag lyfter på hatten för dessa lärare som tydligen vågar prata om saken och verkligen försöker lösa problemet och inte bara sopa det under mattan.

Inga kommentarer: