söndag 24 mars 2013

Finska skolorna och IT

Läste på Utbildningstyrelses sidor att finska skolor har utrustning av toppklass men släpar efter vad gäller användning av IT i undervisningen i förhållande till andra länder i europa. Det som gjorde att utrustningen klassades som god var långt det att man senaste år satsat på snabba nätförbindelser, interaktiva tavlor och projektorer. Bra det men det oroväckande är att elevernas användning är mycket liten. Den utrustning som just räknades upp används ju till stor del av läraren. Bra så men en del saknas. Om 31% av eleverna i grundskolan säger att de inte alls kommit åt att använda en dator i skolan under det senaste året (34% i gymnasiet) har vi nog en del arbete kvar i de finska skolorna.
Den stora utmaningen är ju att förnya själva undervisningen och göra den tidsenlig. Inte att "skaffa modernare varianter av krittavlan" och fortsätta som förr. Om jag får överdriva lätt...
Verkar enligt undersökningen som  finländska elever har minst tilltro till nyttan av användning av IT i undervisningen men störst tilltro till egen förmåga att använda IT. Dessutom är de de flitigaste användarna utanför skolan . Låter inte riktigt rätt. Om man låter nöjesanvändningen bli standard kommer vi i framtiden att ha en allmänbildning med stora luckor i sig.

tisdag 19 mars 2013

Wolfram MathWorld

WolframAlpha har ju funnits länge men nu hittade jag Wolfram MathWorld. Tufftmennu hinner jag inte leka med den. Överlämnar åt nån med bättre mattekunskaper.

söndag 17 mars 2013

Win8 på en vecka

Har nu använt Windows 8 en vecka och detta är min åsikt så här långt. Använder en Asus Ultrabook, Intel i5, 4 mb ram, touchscreen. Efter första dagen var jag beredd att idiotförklara den som kommit på hela idéen. Hittade ingenting. Idag är jag lite mer positivt inställd om än inte helt övertygad.  Sätter ner några tankar i punktform. Mer eller mindre lösryckt.


  • Lätt att ta ibruk. Några minuter efter första start var datorn igång.
  • Vid ibruktagande mer eller mindre kräver den att man har eller skapar ett Windows livekonto. Man kan även ha ett lokalt konto men har inte provat detta.
  • En inte helt ny Brother-skrivare (nätverk) hittade den utan problem och laddade snällt ner drivrutinerna från Windows-update.
  • När datorn uppdateras kräver den att man startar om den. Räcker inte som tidigare att man stänger av och startar nästa gång man ska ha den. Bra på så sätt att man slipper tvingade omstarter då det verkar komma uppdateringar ofta. Efter 48 timmar startar den om automatiskt.
  • Snabb uppstart. 5-10 sekunder så är den klar för användning.
  • Lite tycker jag att man ändrat för ändrandets skull. Efter lite googlande hittade jag nog allt man behöver men t.ex. avsaknad av startknapp gör en lite konfunderad. Tips till nybörjare. Peka med musen uppe i högra hörnet. Där hittar du allt du tidigare sökt under start.
  • En VPN tunnel öppnas med inbyggda verktyg utan problem.
  • Nu talar man inte om program utan appar. Finns en del i Store men program kan förstås laddas ner på vanligt sätt också. Användarvänligheten är låg i Store. T.ex. det att man gömt sökfunktionen gör att det till en början ser ut som om man bara kan ta de appar som föreslås. Tips: Windowsknappen + q öppnar sökrutan.
  • Favoriserar win-program.Kan t.ex. inte öppna en fil med Firefox genom att högerklicka på den och välja öppna med. Då gäller IE. Kunde inte heller ta ibruk mitt Skypekonto utan att knyta det till Windows Live.
  • Touchscreen på en bärbar är ganska meningslöst. Klottig skärm av fingervtryck. Ända praktiska nyttan är vid presentationer då man kan klicka på skärmen för att hoppa till nästa bild.
Slutvitsord så här långt. OK. Vare sig bättre eller sämre än tidigare versioner i min användning. Förnyelsen kommersäkert mer till sin rätt på en platta.

torsdag 14 mars 2013

Fjärde sista föreläsningen

Höll idag en av mina sista föräldradiskussioner om unga och nätanvändning. Roligt som vanligt och ganska bra med folk så inte av den orsaken jag sluter med dem. Däremot tror jag att jag efter byte av jobb till en del kommer att förlora kontakten med den verklighet jag föreläser om när jag inte längre har daglig kontakt med elever. Tycker det finns alldeles tillräckligt med folk som pratar om hur saker varit som om det fortfarande var så.


söndag 10 mars 2013

Studentskrivningar

Idag skriver både HBL och HS om det förändrade studentprovet. Bra saker men själva provet oroar mig. Eller snarast formuleringen: "År 2016 börjar vi med de mindre ämnena. Då kan gymnasierna fortfarande få pappersversionen av provet. Den kan användas om det blir problem med tekniken."
Det betyder ju att man ska kunna skriva provet med papper och penna lika bra som med dator. Då kan man ju i provet inte utnyttja de fördelar som dator och nätanslutning ger. Hoppas man inte gör det för skolvärlden klassiska misstaget att kompromissa bort all förnyelse. Det går att bygga teknik som fungerar. Är inte den delen åtgärdad kan man inte sätta igång.  Ska vi ha en analog likvärdig back-up blir det ingen förnyelse.
Hoppas detta bara är en olycklig formulering. Vi behöver inte en "skrivmaskinsexamen". Att göra nån form av stegvis övergång slutar vanligtvis med en halvmesyr det också. Låt oss hoppas att de vågar skapa nåt nytt och tidsenligt.

tisdag 5 mars 2013

Facebookanvändare i Finland

Harto Pönkä har gjort en intressant beräkning (FI) över det verkliga antalet användare av Facebook. Verklig i bemärkelsen att försöka räkna bort personer med flera konton och personer som ljuger om sin ålder. Som Harto påpekar finns det enligt F:s statistik fler användare i vissa åldersgrupper än det finns finländare i den åldern. Svenska Yle har gjort en snygg grafik baserad på hans beräkningar.
CC By-Sa  Harto Pönkä

CC By-Sa  Harto Pönkä

lördag 2 mars 2013

Penningborg

Penningborg är gjord av Danske Bank och tanken är att hjälpa barn och unga att lära sig hantera pengar. (Tack för tipset Kalle). Efter en enkel registrering kommer man igång. Klart och tydligt även om det ger ett rätt barnsligt intryck. Lär dock fungera bra med äldre elever också. Här är en sak som alltid är viktig att komma ihåg. Det är ju inte vad jag tycker som är viktigt utan hur eleverna tar emot det. Detta glömmer vi ofta vare sig det gäller spel, utrustning eller annat. Vi tror oss veta vad som är bra men åtminstone jag misstar mig ofta. Att försöka med en sak som inte fungerar är inte hela världen men synd om vi inte försöker.
Mangahai som är en samling mattespel kom även med i tipset. Två intressanta sajter, Som tur var kunde jag i  min tur bidra med att dessa fungerar på iPad även om de är flashbaserade bara man använder Puffin. Otroligt bra att utbyta idéer med varandra.