onsdag 18 november 2009

Föräldraråd

Försvarade i ett inlägg förra veckan de råd för föräldrar om ungdomar och nätanvändning som finnas. Tyvärr får jag nästan genast äta upp mina ord. Fick tag i en A4, undertecknad http://www.poliisi.fi/ , utdelad av Folkhälsan som är ett riktigt skräckexempel på alla sätt.
Förutom de vanliga pedofilvarningarna har man än en gång skapat en omöjlig situation. "Lär dtt barn att man inte ska avslöja något som ger okända möjligheter att känna igen en. Adress, telefonnummer, husdjur,hobbyer,platser dit man brukar gå och bilens registernummer måste hållas hemliga då personer med onda avsikter gör allt för att hitta en." sägs det bl.a.Eller " Förklara varför man aldrig ska ge ut sin e-postadress eller lägga ut bilder" Typiskt exempel på felaktiga råd som hänger kvar bara för att de alltid delats ut och kopierats upp i ny tappning. Detta råd går överhuvudtaget inte ihop med dagens sociala webbplatser som just går ut på att skaffa vänner och kontakter medliknande intressen. Dessutom sätter det barnet i en omöjlig situation. Genom dessa råd som inte går att hålla omöjliggör man en öppen diskussion. Eftersom man är tvungen att bryta mot dessa regler för att kunna vara med kan ungdomen inte heller diskutera eller komma och be om hjälp utan att avslöja det. Då döljer man hellre all verksamhet och vi har målat in oss  i ett hörn.
Finns en del bra tips och tanken är nog god men tyvärr har detta material nog bara plockats ihop av någon utan kännedom om dagens värld. Varför får vem som helst tillverka dessa föräldramaterial och dela ut dem i myndigheters namn?

Inga kommentarer: