Stötte på FSL:s Netik för lärare. Har hört att man skrivit sådana och varit lite tveksam vd det ska bli. Tyvärr har man gått i den vanliga fällan. Man påstår sig behandla sociala medier men pratar till stor del om Facebook. Man hänger upp sig på om man som lärare kan vara vän med elever eller inte. Detta finns ju bara egentligen på FB. Twitter, Google+, bloggar och andra stora exempel på social media har inte det systemet. Att de som skrivit denna inte känner till detta gör mig lite tveksam om hur bra de i övrigt är insatta i ämnet. Dessutom, varför är det ok att vara handbollstränare åt elever eller handla i samma affär som deras föräldrar men i sociala medier ska vi vara "privata"?
I övrigt är det bara en samling floskler man strör omkring sig. Man har t.o.m. lyckats få med det gamla "Netikett" i ny tappning. Precis som det skulle finnas några andra regler för socialt umgänge på webben än de vi alltid följer i samhället. Lärare är en del av detta samhälle och måste klara av det.
En lyckad grej är att detta nog kan användas som diskussionsunderlag, en del av frågorna som ställs är riktigt bra, och diskussion/eftertanke är alltid på sin plats men i övrigt är detta nog inget att fästa sig vid. Lite ironiskt konstaterar jag att istället för att "FSL:s rekommendationer för lärare i sociala medier baserar sig långt på diskussioner som förts i samband med lärarfackliga möten och kurser" borde man baserat dem på fakta och hur omvärlden använder social media.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar