lördag 10 september 2011

Upphovsrättsdiskussion (eller avsaknade av en sådan)

Läste detta "öppna brev till Richard Söderberg". Tycker det innehåller en hel del bra poänger utan att överdriva åt det ena hållet eller det andra. Synd att ingen i Finland reagerar på samma saker. Här har vi länge betalat extra varje gång vi köper en cd-skiva eller hårdskiva eftersom det går att lagra musik på den. (Lite som att betala hundskatt för en lägenhet för visst kan man ha en hund i den....) Att man kräver att en enskild internetleverantör ska blockera tillgången till Pirate bay når knappt över nyhetströskeln. Att man nästa onsdag ska förlänga tiden inspelningar skyddas från 50 till 70 år har jag inte ens sett nämnas i finska medier. Inte ens då Kopiosto skickar ut en "information" om sin scanningslicens för läroinrättningar reagerar nån på mångdubbla avgifter. Många trodde detta var ett bedrägeriförsök vilket säger ganska mycket.
Kanske dags att vi ochså börjar fundera hur vi vill ha det och inte låter enskilda företag och deras intresseorganisationer bestämma.
För dem som undrar kan jag berätta att jag laddade ner Annas bok men inte hunnit läsa den så återstår att se om det var bra eller dålig reklam för hennes kommande böcker.

Inga kommentarer: