torsdag 12 februari 2015

Otack är världens lön


Ibland blir man bara trött. "Åttaåring porrsurfade på lektion". Okritiskt och utan analys kopierat från en annan artikel med samma inriktning. Tänker inte ens gå in på att porrsurfa och att "råka" komma in på sånt material nog är två vilt skilda saker.
Men nu har vi en stad som satsat på utrustning och skolning för lärare. Tror nån verkligen att man plockar in 16000 plattor och öppna trådlösa nät i alla skolor utan att minsta misstag sker? Finns säkert tusen beslut som man kan fundera om det var det ultimata eller kunde man gjort annorlunda, Det är en konstruktiv debatt som ska föras. Men det här? Skandaljournalistik och skrikande efter filter. Rekomenderar alla journalister att kolla upp lite. I detta fall kunde det ha blivit en intressant artikel om man kollat upp vad som egentligen gjorts i Vanda. De har nog inte bara slängt ut en  massa utrustning som detta ger sken av. Innan man skriker efter filter kunde man intervjuat lärare i grannstaden om hur det är att jobba i filtrerade nätverk. Hur är det att planera en lektion när det visar  sig att eleverna med sin inloggning inte kommer åt stora delar av materialet. Tror ni t.ex att en källa som YouTube är tillåten om "olämpligt" material ska filtreras bort?  Man kunde kanske även funderat på om filter fungerar? För om nätet filtreras, tror ni inte då att eleven plockat fram sin egen smarttelefon eller kompisens? Kanske det kan vara bättre att ta diskussionen än att stoppa huvudet i sanden? Kanske det är en skolning som mer hade behövts än hur själva plattan fungerar? Har de kanske fått sån fortbildning?
Tyvärr valdes inte den vägen den här gången heller. Dessutom slösade man bort en klickmagnet med en sån rubrik i en analog produkt...

Inga kommentarer: