måndag 4 januari 2016

Arbetstid och -otid

Ska kanske börja inlägget med att detta inte baseras på egen jobb. (Visserligen har denna årets första måndag varit en riktig ärke måndag med en ISP som kopplat ur gammal anslutning på kontoret men inte kopplat i den nya kombinerat med en gammal iPhone vars wifi (och därför internetdelning också) slutat fungera fått mig att tänka lite om kontor. Men mer hänger det ihop med samhällsklimat och diskussioner på olika artiklar och insändare i medier.

Till saken. Vi lever i tron att vi måste jobba mer för att bara få det lite sämre verkar det som. dessutom sätter vi "=" mellan jobba mer och åstadkomma mer.
Det vet vi alla att inte nödvändigtvis är fallet. I vissa fall kommer vi lite vidare och funderar på hur en bättre arbetsmiljö kan åstadkomma, eller åtminstone bidra till, ett bättre resultat. Men här kommer jag nu till saken. Även här gör vi ett klassiskt misstag verkar det som. Allt som gör till det bättre för den anställda ska omedelbart kompenceras med en motprestation. Det mest klassiska exemplet idag på en "förmån" som inte är det egentligen är telefonförmånen. Denna förmån att få vara anträffbar hela tiden är så stor att den t.o.m beskattas. Handen på hjärtat ni som har den: Med de priser som excisterar idag, vinner ni verkligen på bytet? Med tanke på hur lite samtal kostar idag. Du kom väl ihåg att ta med priset för arbetstid i beräkningen? Ekonomiskt kanske skulle det vara förmånligare att avstå?
Att kunna jobba hemifrån ses som en förmån. D.v.s att jobba utvilad och effektivt och göra dagens jobb till slut utan att behöva passa buss eller rusningstrafik.  (Man behöver inte vara på plats varje dag för att kommunicera med kolleger). Nyttan äts upp om man ska jobba över nästa dag för att "kompensera".

Min poäng är att detta inte är förmåner utan arbetsredskap. Ska vi förbättra resultet med hjälp av bättre arbetsmiljö så måste vi verkligen ge saker utan motprestation. Inte kan vi bestämma att alla får rätt att idrotta (kan ersättas med annan aktivitet) "på arbetstid" x timmar i veckan om mängen arbete fortfarande är den samma. För att detta ska fungera bör det finnas nån annan som bemannar din post under tiden. Dessutom ger detta automatiskt en synergieffekt att det finns nån annan som vet vad du gör att bolla ideer med.

Så fram med ideer och modeller som verkligen gör arbetslivet trivsammare och orken bättre. Sen får man bara lite på att trivsel ökar produktionen. På ett eller annat sätt är detta mätbart lite senare. Vi måste komma bort från inbillning atrt jobb ska vara mycket och gärna ett lidande för att vara effektivt. Att se lidande ut medan man slösurfar 23 minuter extra per dag ger ingen nytta. Annat än att det "ser bra ut" för någon högre eller lägre chef möjligtvis,


Inga kommentarer: