tisdag 26 april 2011

Docs på Facebook

Märkte att Facebook lagt till möjligheten att skapa och dela textdokument inom en grupp. Tydligen ett första steg mot det man lovat, d.v.s. att man ska kunna dela, skapa samt ladda upp och ner dokument. Facebook blir mer och mer en konkurrent till inlärningsmiljöer som t.ex. Fronter. Dessa hinner inte med i utvecklingen vilket leder till att barn och ungdomar inte känner igen deras "90-tals logik" och därför hellre håller sig till redan bekanta verktyg. Inte alltid en bra sak men man kan knappast klandra dem för att välja det bästa alternativet för dem själva.

Nytt för mig var också det att man kan ge en grupp en egen e-postadress. Skickar man nåt till den så publiceras det i gruppens logg. Samma funktion som t.ex. Blogger haft länge.

onsdag 13 april 2011

EDUblogg

Utbildningsstyrelsen öppnade idag sin  EDUblogg där jag fått skriva ett av de första inläggen. Orutinerat till den grad att jag glömde bort att ge en rubrik. Skoj hur som helst.

tisdag 12 april 2011

Vad gör Unga på nätet med Elza Dunkels

Åhörde en föreläsning men Elza Dunkels ikväll. Intressant och trevligt kan man väl sammanfatta. Blir kanske lite väl allmänt för min smak , men jag är urusel på att sitta och lyssna. Gillar dock hennes inställning (även om jag inte instämmer i allt hon säger). Speciellt det att hon påpekade att det gäller att fylla nätet med "gott" material. Visst är det så. Vare sig det gäller en själv eller andra. Allt som finns kan användas till bra eller dåliga saker. Låt oss dränka det dåliga i gott, så att säga.

fredag 8 april 2011

itk11-Dag2

Bra dag utan dess mer revolutionerande saker. Började dagen med att lyssna på en kort presentation om digitala berättelser och tillbringade resten av dagen på mässan med att prata med leverantörer och kolla in e-boksläsare.
Hann med en längre grej där IBM:s Jukka Rupanen berättade om "The IBM grand challange". Utmaning att skapa en "tänkande" Jeopardy-spelande robot. Sällskap fick han av Teemu Arina som alltid är en frisk fläkt då han kommer igång. Temat var nåt i stil med "Vad har framtiden med sig".  Hur vi kommer att vara tvungna att göra radikala förändringar eftersom vi inte anpassat oss stegvis (sant) samt hur dagens inlärningmiljöer inte är anpassade för individer efter som det är nåt som var och en bara kan göra själv, samt saknar social interaktion. (Också sant).

Mot slutet av dagen lyckades jag få slut på batteriet i telefonen och var nära att få klara mig utan nät resten av dagen. Satte ut ett nödrop på Twitter och 15 minuter senare lånade en vänlig själ mig en lämplig Samsung-laddare.
Slutföreläsningen handlade om frågan "Suomen kieli sociaalisessa mediassa- rappio vai uusi mahdollisuus"? Som svenskspråkig är det ju en intressant vinkel på frågan. Bra föreläsning och intressant (men personligen tyckte jag kanske att förklaringen till att ett uttryck har svenska influensser beror på att Sverige i tiden haft en inverkan på Finland kunde haft en mer logisk förklaring på nämare håll).

torsdag 7 april 2011

itk11-Dag1

Har tillbringat dagen i Tavastehus på itk11. Intressant dag. Började med total avsaknad av parkeringsplats för så många människor. Synd om den ena stackare som skulle dirigera trafiken. (men intressant att bevittna hur kreativa folk blir då det behövs.) Detta i kombination med att ca. 1/3 av alla rymdes in på öppningen samt att man tar 18€ för en köttgryta och 5€ för en smörgås får en att fundera på om evenmanget kunde hållas nån annanstans.
Hann med ett par intressanta föreläsningar. Tarmo Toikkanen pratade om upphovsrätt. Diffust område som vanligt men några intressanta punkter och kommentarer. Mest träffande var kanske att all kunskap är fri att använda. En bok kan skyddas men man får alltid tänka och använda kunskapen. Anatt som kom upp:
  • Tydligen är en licens för vad som kan spridas och läggas upp i lärmiljöer kommande hösten 2011
  • Klassrum kanske enligt en ny tolkning klassas som privat tillställning. (Men detta tycks man delvis vara oense om). Tidigare har det varit tvärtom.
  • Orsaken till många amerikanska tvister på området är tydligen den att man måste visa att man aktivt försvarar ett varumärke. Annars kan man bli av med rätten till det.
Efter det lyssnade jag på Vandas test med 1-1 undervisning och "Intelligent på tangent". Mässan på området är som vanligt värt ett besök. Idag mest att hälsa på bekanta och orientera sig. Mer av den varan.
Eftermiddagen gick till största delen åt att diskutera fortbildningar och samarbete med grannstäder. Roligt att få vissonera emellanåt. Kunde dessutom använda min favorit South Park scen för att demomstrera vad som oftast går snett med anskaffningar då man inte tänker före och vet vad man vill och hur.

onsdag 6 april 2011

FB-post

Registrerade idag en Facebook e-postadress så tydligen rullas den tjänsten ut i Finland nu. Är väl inte riktigt på det klara vad jag ska ha den till. I praktiken betyder det väl att folk som inte har ett FB-konto kan kontakta mig men det är knappast nån nyhet. Större nytta och glädje tror jag folk kommer att ha av möjligheten att lägga till bilagor i interna meddelanden som jag upptäckte samtidigt. Personligen gillar jag inte bilagor men den dag  FB lägger till möjligheten att skapa och redigera textdokument kan till och med Google docs få sig en match.

tisdag 5 april 2011

Barn på FB

Net Nanny svara på en fråga om för unga barn på Facebook som ställts av en fritidspedagog. Tycker hon missar poängen ganska rejält på ett par punkter. Först måste jag skilja påpeka att vad gäller skolor och liknande organisationer ska alltid följa regler. Punkt. Detta var dock inte direkt frågan utan hur ska man förhålla sig till detta. Här har hon nog helt rätt i att man ska undvika moraliserande. Inte heller ska man överreagera. Däremot förstår jag inte motiveringen "Man bör också fundera på varför åldersgränsen finns. Den har ju inget säkerhetsvärde som cykelhjälmslagen eller åldersgräns för tobak och alkohol. Facebooks åldersgräns kan snarare ses som ett företags eftergifter för yttre krav på säkerhet. Om man inte tillåter yngre att vara medlemmar behöver man inte heller arbeta så hårt med säkerhet".  Om ett ställe är designat för vuxna eller tonåringar och anpassar säkerheten därefter hur kan då detta vara en orsak att strunta i rekommendationer? Borde det inte vara tvärtom?
Visst stämmer det att det vore bra om FB jobbade för att lära ut ett ansvarsfullt beteende men det gör de inte. De har dessutom sin fulla rätt att vara ett kommersiellt företag som vill göra vinst.  Man fråga sig hur unga barn som är mogna för ett så kraftfullt verktyg? Kanske inte 13 är någon magisk gräns men inte är det helt fel att var tvungen att vänta lite.
Troligtvis stämmer också detta: "Jag misstänker att de flesta tänker på FB som en relativt oskyldig mötesplats eftersom man kan styra vem som ska se vad och vem som får kontakta vem."  Men kan man det som barn? Dessutom stämmer det inte. Vem som helst kan lägga till en vän i en grupp och hur kan man kontrollera vem annan som finns som deltagare? Hur kan man veta vem som har vilka kontakter? Genom "vänners vänner systemet" kan man komma åt nästan vad som helst. Jag tror dessutom att många av de föräldrar som tillåter sina barn detta inte tar sitt ansvar och lär dem ett korrekt och säkert beteende.Avslutet "Så det handlar om att resonera kring de här frågorna" men i detta fall är jag nog lite besviken på Elza Dunkels inställning. Ibland går man kanske för långt i att försvara friheten. Vanligtvis brukar jag hålla med men denna gång är jag nog tveksam.