måndag 28 november 2011

Nytt och gammalt material

Tycker att HBL:s försök med tidningen på läsplattor beskriver utmaningen men nya medier ganska bra. Låt vara att plattan som användes var en ganska trög Windows-platta men orsaken till en inte enbart positiv respons var nog en helt annan. Folk tyckte tidningen var svår att överskåda och ville ha nåt som liknade papperstidningen. Man fick alltså överge utvecklande av appen och istället skapa en pdf-version av tidningen.
Som utvecklare måste du alltså ta hänsyn till två helt olika grupper/saker. Dels de som vill känna igen sig. (Tyvärr som i fallet med en tidning så lämpar sig det formatet bäst för papper. Visst är den lätt att distribuera men inte kommer den till sin rätt på en skärm som inte har samma format som tidningen.) Dels måste man också ta hänsyn till utvecklingen och de som vill ha en bättre produkt. Helsingin Sanomats app är ett bra exempel. Nog är det en helt annan upplevelse att läsa tidningen med den än att försöka läsa en pdf-tidning som ser likadan ut som papperstidningen. Två olika format, olika användning.
Här ligger också utmaningen för producenter av e-läromedel. Ska de se ut som de alltid gjort och ha samma egenskaper? Ska de anpassas för nya medier? Ska det skapas helt nya former av läromedel?
Själv säger jag att det sista alternativet är det rätta. Åtminstone för pedagogiken. Frågan om dock om det är det bästa för producenternas ekonomi.

torsdag 24 november 2011

Lärare och sociala medier

Hittade senaste numret av Läraren på golvet då jag kom hem. På första sidan hittade jag ett utdrag av medlemsenkäten som gjordes för ett tag sen. Stolt deklareras att "två av tre i sociala medier". Själv tolkar jag siffror lite annorlunda. Det att 37% av våra lärare i svenskfinland enligt egen utsago inte är intresserad av sociala medier överhuvudtaget finner jag oroande. Hur kan man idag hålla sig uppdaterad om vad som händer utan dessa? Kan man ens förstå hur moderna ungdomar och barn fungerar och lever utan ett hum om saken?
Kan förstå att man kanske inte känner sig säker eller bekväm med dessa, det är mänskligt. Ett totalt ointresse däremot är nästan som ett totalt ointresse för den grupp de ska förbereda för framtiden.

tisdag 22 november 2011

EdubBoggens kommentarer

Studerande vid Topeliusgymnasiet har gett sig in på att kommentera inläggen på EduBloggen. Otroligt intressant att läsa vad de som saken verkligen berör anser. Speciellt tankvärd är inlägget om vilket ansvar skolan har för "teknikrädda" elever. Alla är ju inte så framåt som man ibland luras att tro. Hur beakta de som inte lär sig på egen hand? Både så att de lär sig och så att de inte skräms bort eller faller efter.
Tyvärr är det ganska svårt att delta i diskussionen eftersom inläggen förhandsgranskas. Skrev ett svar i torsdags men antingen har det kommit bort eller så har det ännu inte granskats. Detta visar ganska bra problemet med "förhandscensur" på webben. Kanske blir tryggt och städat men tar nog bort lite av idéen.

onsdag 16 november 2011

Svenskarna och Internet 2011

Den årliga rapporten Svenskarna och Internet släptes idag.
Hälften av treåringarna använder Internet, genombrott för mobilt Internet, genombrott för strömmande musik och digitalt utanförskap är bara några av de saker som tas upp.

tisdag 15 november 2011

Varför kan unga inte söka?

Ibland stöter man på en blogg där nån säger ungefär det man tänk men inte kunnat formulera.  Detta var ett sådant inlägg. Ofta hör man sägas att unga inte kan söka information utan bara googlar saker och tar en av de första träffarna. Visst är det sant att källkritik är viktigt att lära ut och inte alltid behärskas så bra men nog beror det ju på vad man söker. Elever har snabbt efter de börjar skolan insett att det gäller att snabbt servera de svar läraren vill ha. I de flesta fall bryr de sig vare sig om frågan eller om svaret. Varför skulle man då anstränga sig dess mer?
För att få reda på vad de verkligen kan borde vi följa med när de jobbar med nåt som betyder nåt för dem. Handen på hjärtat, vem orkar sätta ner sin själ i ett arbete som inte intresserar? (Eller ger bra betalt åtminstone.) Jag är rädd för att många barn och ungdomar anser att possesiva pronomen och klassiska konstnärer inte hör till kategorin "intressant och utmanande" även om de "får jobba med powerpoint".
Här kommer nog vårt stora misstag. Vi tror att genom att introducera IT så kommer det som aldrig lockat en stor del av eleverna att bli intressant. Tyvärr är det nog inte så enkelt. Nog kan nyhetens behag göra att man sitter tyst och snäll första gången man läser en bok på en läsplatta men för att åstadkomma nåt nytt och en förbättring är det nog pedagogiken som ska ändras. Enbart förnyelse av verktyg räcker nog tyvärr inte.

Nosa på nätet

Nosa på nätet – De första stegen mot ett vaket nätanvändande är ett samarbete mellan Statens medieråd och Skolverket. Tanken är att ge yngre barn redskap för ett källkritiskt tänkande. Riktat till barn i förskoleåldern till stor del och här märker jag att jag inte kan avgöra kvaliteten på produkten. Kan säkert vara värt att bekanta sig med även om jag tyckte att sagan var lite lång och konstig. Dock hör jag ju inte till målgruppen. Finns även en lärarhandledning som verkar vettig samt en presentation för t.ex. föräldramöten-

torsdag 10 november 2011

Hangout-pluss

Använde Google+:s hangout with extras idag på jobbet. Höll helt enkelt ett litet möte över nätet med två andra personer. Ett fantastiskt verktyg. Upp till tio personer kan samtidigt konferera med ljud och bild. Helt och hållet i webbläsaren dessutom så inga installationer behövs. Med denna version räcker det dessutom att en person har ett konto eftersom man får en öppen webbadress från vilken vem som helst kan ansluta. Chat ingår förstås samt möjligheten att dela sin skärm så att de andra kan se den. Bäst tycker jag om möjligheten att dela dokument från Google docs så att alla kan se och skriva i samma dokument.
Vet att åtminstone studiehandledarna i närheten samarbetar med detta verktyg. Hoppas det slår igenom i skolvärlden för möjligheterna är många.

torsdag 3 november 2011

Android Education

Android Market har efter förnyelsen fått en "education" del med en hel del intressanta appar.

Unga om nätmobbning

Vetamix-inslag om nätmobbning. Väl värt fem minuter att lyssna på vad de säger.
Även tillställningen ""Turvaa lapsesi verkossa" på FB är värt att fundera på.

onsdag 2 november 2011

Onlineböcker

Fick ett tips om Libers onlineböcker. Bör nämnas att jag aldrig sett en men verkar som ett intressant utförande. Speciellt revolutionerande är nog inte själva boken utan verkar mest som en digitaliserad version av den klassiska boken. Det som gör det intressant är möjligheten att länka till material på webben, göra anteckningar och dela material med andra. Helt enkelt ett praktiskt sätt att göra det man kan göra även med andra fritt tillgängliga verktyg men "inne" i boken.
Eftersom boken bara existerar online krävs förstås tillgång till nätuppkopplad dator eller surfplatta men det borde vara en självklarhet idag. Priset på runt 100kr/år för en personliglicens är ju överkomligt. Kanske har man insett att digitala böcker kan begränsa så att skolor/studeranden måste köpa nya varje år men ändå gjort det på ett sådant sätt att ingen lider av det ekonomiskt.
Utbudet på böcker för lite äldre elever verkar tillräckligt för att man ska kunna ge sig på ett försök.