söndag 19 oktober 2008

Internets bakvägar

Funderade ett tag på varför vissa människor ser Internet som ett oanvändbart mysterium medan andra ser obegränsade möjligheter. Kom fram till att det helt enkelt beror på vad man vet... Ett exempel:
Du tittar på ett intressantklipp på Youtube, t.ex. Jeff Dunham-Achmed The Dead Terrorist. Har du de minsta grundkunskaper så klarar du av att hitta klippet på nytt genom att söka efter det eller lägga till ett bokmärke. Då hör du till gruppen som tror sig veta hur det fungerar men tycker att det hela är alldeles för krångligt för att ha nån vettig användning.
Har du däremot tagit reda på lite saker och följt med lite så känner du redan till sajter som keepvid.com som möjliggör nedladdning, eller kanske känner du t.o.m till att du bara behöver byta ut www.youtube.com i den direkta adressen med get2pc.com för att få klippet nedladdat till din dator. ( I det här fallet blir www.youtube.com/watch?v=MugQDD2FcKQ till get2pc.com/watch?v=MugQDD2FcKQ) Dessa filer kan du sedan titta på med t.ex. VLC-player eller om du föredrar någon annan spelare, konvertera filen med hjälp av Media-Convert.
Eftersom du kan de här sakerna klarar du i framtiden av alla andra sakerna du kan göra med dessa verktyg. T.ex klarar du av att öppna e-postbilagor som du får i format du inte direkt kan öppna o.s.v.
Resultatet blir alltså att de som "leker" med olika "onödigheter" kommer att behärska även de nyttiga saker som varje elev/studerande/arbetstagare bör kunna i dagens läge. Mera tid för "lek" under skol- och arbetstid kanske inte skulle vara helt fel?

(Sägas bör också att bara för att man kan göra saker betyder inte att det är helt "juridiskt korrekt" att göra det men den diskussionen tar vi en annan gång...)

Inga kommentarer: